вівторок, 29 січня 2008 11:36

У Великій Британії ухвалять вирок банді, що здійснила найбільше пограбування в історії

У Великій Британії наближається до кінця судовий процес над п"ятьма членами банди, що викрала два роки тому понад 100 мільйонів доларів. Це найбільше пограбування в історії держави. Після семимісячного процесу в Центральному кримінальному суді Лондона підсудним загрожує довічне у"язнення. Присяжні вже винесли свій вердикт після 36 годин обговорення, яке розтяглося на 8 днів, пише The Guardian.

Вироку на лаві підсудних чекають 35-річний ЛіРаша, 49-річний Стюарт Ройл, 26-річний Джетмір Букпап, 30-річний Роджер Кутс і 28-річний Емір Хісенадж.

Нагадаємо, що пограбування відбулось у ніч на 22 лютого 2006 року в Тонбріджі (графство Кент). Шестеро перевдягнутих поліцейськими злочинців зупинили автомобіль менеджера банку і, взявши його в заручники, проникли в сховище. Після цього грабіжники зв"язали і протягом шести годин утримували в приміщенні менеджера, його сім"ю і 14 співробітників сховища, поки самі виносили мішки з грошима і завантажували їх у білу вантажівку. Потім вони звільнили заручників і втікли.

Ще двоє обвинувачених – 59-річний Джон Фаулер і 54-річний Кейт Борер – були виправдані. Перший займається продажем легкових автомобілів і його фірма стала притулком для грабіжників, а другий звинувачувався в зберіганні викрадених грошей.

Вже після свого звільнення Фаулер сказав, що до кінця не вірив у те, що його виправдають. Увечері він має намір випити з цього приводу шампанського.

Бореру теж важко далися останні дні перед звільненням. Напруга була така велика, що, за його зізнанням, він позбувся сну.

Також суд раніше виправдав перукарку Мішель Хогг, яка маскувала злочинців. Жінка активно співробітничала з правосуддям і свідчила на суді проти своїх спільників. Тепер на Хогг поширюється програма захисту свідків.

Обвинувачені зустріли оголошення вердикту спокійно. При цьому з Фаулером, якого випустили на волю, деякі з підсудних на прощання обмінялися рукостисканням. Албанець Емір Хісенадж, який вважається ватажком банди, був веселим і сміявся.

За межами суду глава поліції Кента Пол Гладстоун висловив задоволення процесом. За його словами, на розслідування цієї "надзвичайно заплутаної справи" пішло близько 10 мільйонів доларів і він "повністю задоволений результатами".

Зі свого боку, Королівський прокурор Найджел Пілкінгтон віддав належне мужності управляючого сховища Коліна Діксона,  а також його дружини Лінн та їх дитини. Сім"я Діксонів опинилась у заручниках у грабіжників. Окрім них злочинці на час грабунку тримали під прицілом ще 14 співробітників Securitas.

Прокурор також пообіцяв знайти цінності, вкрадені нальотчиками, де б вони не були. Примітно, що велику частину викрадених грошей поліція так і не виявила.

Як пояснив головний обвинувач на процесі Роджер Ко-салазар, злочинці в чомусь діяли дуже хитромудро, а десь припустилися низки грубих помилок. При цьому він застеріг від спроби порівняти дії банди з сюжетом кінокартини "12 друзів Оушена".

На думку прокурора, немає нічого романтичного в тому, що злочинець загрожує зброєю дитині-заручнику.

Злочин викликав великий резонанс у суспільстві, оскільки вкрадена сума стала найбільшою в історії Великої Британії. За інформацію про злочинців влада оголосила винагороду в 2 мільйони фунтів стерлінгів (приблизно 4 млн доларів).

Поліції за дві доби вдалося встановити місцезнаходження п"яти з шести автомашин, якими користувалися грабіжники. При обшуку одного з фургонів була виявлена частина вкраденої суми.

Всього у справі про найбільше у Великій Британії пограбування були затримані 17 підозрюваних. Частину затриманих відпустили без пред"явлення звинувачень, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У Великій Британії ухвалять вирок банді, що здійснила найбільше пограбування в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути