Ексклюзиви
пʼятниця, 04 травня 2007 10:38

У Туреччині знайдено перше кладовище гладіаторів

У місті Ефес в Туреччині учені виявили перше відоме науці кладовище гладіаторів, на якому були знайдені останки 67 людей.

За інформацією агентства, крім останків в Ефесі було знайдено три надгробки, на яких були зображені гладіатори. Двоє учених з Віденського медичного університету, що вивчали останки, пришли до висновку, що майже всі вони належать людям у віці від 20 до 30 років. Проте один із знайдених скелетів належав немолодому чоловікові, ймовірно, що навчав молодих гладіаторів.

На останках були виявлені сліди ран, що зажили, багато хто з воїнів отримував хороше і дороге медичне обслуговування, що дозволяє зробити припущення про те, що на кладовищі були поховані найзаслуженіші бійці. Проте у деяких виявлені сліди смертельних поранень - від ударів тризубцем і молотом. На думку учених, це сліди так званого "Coup de grace" - завершуючого удару для тих, хто вже не міг вижити, повідомляє ВВС News.
Зараз ви читаєте новину «У Туреччині знайдено перше кладовище гладіаторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути