Ексклюзиви
понеділок, 11 лютого 2008 08:23

У трьох кандидатів на пост президента Кіпру рівні рейтинги

Троє провідних кандидатів на пост президента Кіпру мають практичні рівні рейтинги за тиждень до голосування 17 лютого, повідомляє в неділю інтернет-сайт авторитетної кіпрської газети "Політіс".

Результати проведеного газетою опитування свідчать, що нинішній президент Республіки Кіпр Тасос Пападопулос, спікер парламенту Дімітрис Христофіас і колишній глава МЗС Іоанніс Касулідіс набирають близько 30% голосів кожен. Опитування не змогло назвати явного лідера, оскільки рейтинг всіх трьох кандидатів розрізняється не більше ніж на 2 відсоткових пункти, тоді як статистична погрішність при опитуванні склала 2,9%.

Опитування проводилося в перший тиждень лютого, в ньому брала участь тисяча зареєстрованих виборців Республіки Кіпр.

"Виборча ніч 17 лютого зажадає міцних нервів, оскільки розрив між трьома основними кандидатами не перевищує статистичної погрішності", - відзначає газета. Підкреслюється також, що майже всі виборці визначилися з вибором: лише 4% заявили, що поки що не знають, за кого голосуватимуть.

У наступну неділю півмільйону виборців Республіки Кіпр належить вирішити на виборах президента, яким шляхом піде країна далі. Головною проблемою залишається питання про те, чи будуть відновлені переговори про возз"єднання острова.

Кіпр розділений з 1974 року, на півночі острова існує невизнана Турецька Республіка Північного Кіпру. У 2004 році на роздільних референдумах турки-кіпріоти ухвалили, а греки-кіпріоти не сприйняли план генсека ООН Кофі Аннана щодо об"єднання острова. Таким чином, Кіпр увійшов до Євросоюзу де-факто без своїх північних територій.

Нинішній президент Республіки Кіпр Тасос Пападопулос вважається прихильником жорсткої лінії у відносинах з турками-кіпріотами. Нещодавно Пападопулос заявив, що ні за яких обставин не допустить повернення до обговорення плану Аннана. Його суперники Дімітріс Христофіас і Іоанніс Касулідіс вважаються помірнішими в питанні зближення з турками-кіпріотами, повідомляє РИА Новости.
Зараз ви читаєте новину «У трьох кандидатів на пост президента Кіпру рівні рейтинги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути