Ексклюзиви
четвер, 24 січня 2008 13:49

У Таїланді зафіксований новий спалах пташиного грипу

Вірус пташиного грипу знов виявлений у мертвому птаху в центральній провінції Таїланду Накхонсаван, повідомляє у четвер національне інформаційне агентство Таїланду ТНА.

Як заявив генеральний директор департаменту розвитку тваринництва королівства Сакчай Шрібунсу, в тканинах померлих 18 січня на одній з птахоферм провінції більше 4 тисяч курчат лабораторно підтверджено наявність вірусу H5N1.

Влада Таїланду негайно вживають заходів для ізоляції інфекції і ще 22 січня забили на фермі майже 10 тисяч птахів. У п"ятикілометровому радіусі від неї введений карантин.

Таїланд, де, за даними Всесвітньої організації охорони здоров"я, на пташиний грип з 2003 року захворіли 25 осіб , 17 з яких померли, належить до країн, що найбільш постраждали від смертельно небезпечного вірусу. Проте повідомлення про новий наступ захворювання надходять в останні дні і з інших держав Південної і Південно-східної Азії: В"єтнаму, Індії, Індонезії.

Першим в"єтнамцем, який помер у  новому році від пташиного грипу, став 32-річний житель провінції Туєн-Куанг на півночі країни, повідомив минулої середи начальник управління національного Мінохоронздоров"я Нгуєкн Куї Нга.

Чоловік помер напередодні в Державній лікарні інфекційних і тропічних захворювань від різкого погіршення функцій багатьох внутрішніх органів і важкого запалення легенів. Він відчув себе погано 16 січня, після того, як з"їв м"ясо полеглої від грипу курки. Аналіз виявив наявність у пацієнта вірусу H5N1.

У Індонезії минулого тижня від пташиного грипу померли восьмирічний хлопчик і 16-річна дівчина, що заразилися вірусом в передмістях індонезійської столиці. Ще один столичний житель госпіталізований з підтвердженим діагнозом "пташиний грип", заявив 22 січня офіційний представник Мінохоронздоров"я країни.

У останні дні вірус розповсюдився також на нові райони індійського штату Західна Бенгалія, охопленого спалахом цього захворювання, і підійшов впритул до Колкате. ВООЗ назвала нинішній спалах пташиного грипу найбільшим в Індії за останні роки.

Головна небезпека H5N1 полягає в тому, що вірус може мутувати і знайти здатність передаватися від людини до людини. Нинішні вогнища заражень пташиним грипом як людей, так і птахів дозволяють вірусу зберігатися, і ставати подібним до бомби із зведеним годинниковим механізмом.

За останнім  повідомленням  ВООЗ, з 2003 року, коли пташиний грип знову почав свій хід по світу, випадки захворювань  людей на цей момент мали місце в 14 країнах світу: Азербайджані, В"єтнамі, Джібуті, Єгипті, Індонезії, Іраку, Камбоджі, Китаї, Лаосі, М"янмі, Нігерії, Пакистані, Таїланді і Туреччині. Всього вірусом було інфіковано 352 людини, 219 з них померли.

Перше місце за числом хворих і випадків смерті  займає Індонезія - відповідно 120 і 97. За нею йдуть В"єтнам і Єгипет - 101 (47) і 43 (19), повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «У Таїланді зафіксований новий спалах пташиного грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути