Ексклюзиви
пʼятниця, 01 лютого 2008 12:56

У Танзанії вчені знайшли невідомого науці звіра (ФОТО)

 
У горах Танзанії учені виявили дотепер невідомого науці ссавця. Істота, що отримала латинську назву Rhynochocyon udzungwensis, виявилася новим видом довговухого стрибунця. Як повідомляється в науковому виданні Journal of Zoology, тварина, розміром з кішку, виглядає як щось середнє між землерийкою і мурав"їдом. Вона має сіру мордочку, довгий і гнучкий ніс і крупний янтарно-жовтий тулуб.

Звір, що харчується комахами, відрізняється від відомих науці довговухих стрибунців своїм забарвленням і довжиною тіла. "Це одне з найчудовіших відкриттів за всю мою кар"єру", – говорить Гален Ратбун з каліфорнійської академії наук.

Тварину вперше вдалося сфотографувати 2005 року – за допомогою спеціальної "відеопастки", встановленої італійським дослідником Франческо Роверо.

Гален Ратбун говорить, що одразу побачив у тварині щось незвичайне. Але висновків робити не став, доки не побачив її наживо.

Попри те, що звір відноситься до сімейства слонячих землерийок, він фактично не пов"язаний з ними. За словами Ратбуна, слонячі землерийки мешкають тільки на території Африки. Вони були описані як землерийки, тому що зовні нагадували цих звірів, що мешкають на території Європи і Америки.

Передостанній з відомих видів стрибунців відкрили понад 120 років тому. Дослідники зарахували їх до землерийок і за довгий гнучкий ніс, схожий на хобот, назвали слонячими землерийками. Проте останні дані молекулярного аналізу засвідчили, що генетично стрибунці ближче до слонів, ніж до землерийок, оскільки разом зі слонами входять у надряд Afrotheria.

Представники цього виду – найбільші в сімействі. Вони сягають маси 700 грамів, що на 25 відсотків більше, ніж маса найкрупніших особин інших видів. Поки відомо тільки дві популяції цього вигляду, що мешкають на території близько 300 квадратних кілометрів, передає BBC.

Зараз ви читаєте новину «У Танзанії вчені знайшли невідомого науці звіра (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути