Ексклюзиви
четвер, 10 квітня 2008 16:00

У Швеції учені знайшли 8-тисячолітню ялину

У Швеції учені знайшли 8-тисячолітню ялину
Одне з найстаріших в світі дерев - ялину, якій більше 7,8 тисяч років, виявили шведські учені в північній провінції країни Даларна.

"Ялина росте біля підніжжя гірської вершини Херьєхогна, (1.185 метрів над рівнем моря) на висоті близько 950 метрів над рівнем моря, і дереву майже 8 тисяч років. Якщо бути точнішим, то дереву - 7 890 років", - повідомив Ларс Хедлунд, співробітник відділу по екологічному нагляду губернії Даларна, фахівці якого разом з колегами з сусідньою губернією Емтланд регулярно проводять інвентаризацію лісу в регіоні.

За словами Хедлунда, проби, узяті з кореневих відростків цього дерева і ще двох інших ялин, були відправлені до спеціальної лабораторії в Маямі (США). І американські учені методом радіовуглецевого аналізу (фізичний метод датування біологічних останків і матеріалів біологічного походження шляхом вимірювання вмісту в них радіоактивного ізотопу 14С по відношенню до стабільних ізотопів вуглецю) визначили, що вік ялин складає 5,6 і майже 8 тисяч років відповідно, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «У Швеції учені знайшли 8-тисячолітню ялину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути