середа, 28 листопада 2007 13:34

У США вивели стійких до раку мишей

Науковці з Університету Кентуккі вивели мишей, стійких до раку. Тваринам пересадили ген, що вибірково знищує ракові клітини

Увага дослідників була зосереджена на недавно відкритому гені Par-4. Він відповідає за вироблення білка, який викликає апоптоз (саморуйнування) ракових кліток, але не чинить впливу на здорові клітини організму.

Керівник дослідження Вівек Ранжнекар і його колеги впровадили ген Par-4 у мишачу яйцеклітину, яку потім імплантували сурогатній матері. У результаті їм вдалося вивести мишей, що несуть копії цього гена.

У мишей цієї лінії не розвивалися більшість видів злоякісних пухлин, що вражають людину. Зокрема, вони не хворіли на рак простати і рак печінки. Ймовірно, вони також мали несприйнятність до пухлин грудей, підшлункової залози, голови та шиї, і ряду інших онкологічних захворювань, вважають дослідники.

Ранжнекар відзначив, що генно-модифіковані тварини розвивалися нормально, і середня тривалість їх життя була трохи більшою, ніж у звичайних мишей. Крім того, введення гена не супроводжувалося видимими побічними ефектами.

Отримані вченими дані можуть бути використані для розробки нових методів лікування раку. Наприклад, ген Par-4 можна буде вводити в організм людини при трансплантації кісткового мозку, повідомили дослідники. Генна терапія переноситиметься набагато легше, ніж традиційна хіміотерапія, що викликає велике число побічних ефектів. Проте така методика може отримати практичне застосування не раніше, ніж за 10 років, відзначив Ранжнекар, повідомляє журнал Cancer Research.

Зараз ви читаєте новину «У США вивели стійких до раку мишей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути