вівторок, 17 квітня 2007 13:30

У США судять американського спонсора "Аль-Каїди"

У Флориді (США) йдуть судові слухання у справі громадянина США Хосе Паділли, якого підозрюють у змові з метою висадити "брудну бомбу" на території країни. Йому висунули звинувачення в допомозф ісламським екстремістам і плануванні вбивства американських громадян за кордоном. Паділла заперечує висунуті проти нього звинувачення.

36-річного Паділлу заарештували в аеропорту Чикаго O"Hare в травні 2002 року під час повернення з Пакистану. Влада США стверджувала, що розкрила організований "Аль-Каїдою" план щодо вибуху радіоактивної бомби в одному з великих американських міст, проте згодом ці звинувачення були зняті з підозрюваного, передає ВВС.

Після арешту Паділлу відправили на військову базу Південної Кароліні, де чоловіка, за його словами, катували. Військове керівництво цю інформацію заперечує. Понад три роки його тримали в американській в"язниці, не висували звинувачень.

Два інших підозрюваних - Адхам Амін Хасун і Кифах Ваель Джаюзі – також беруть участь у слуханнях у справі про їхній зв"язок із "Аль-Каїдою".

Під час відбору присяжних суддя Марсія Кук попередила обвинувачів, аби вони не намагалися пов"язати цей процес із подіями 11 вересня 2001 року. Проте прокурор Джон Шиплі заявив, що свідчення свідків, які в нього є, говорять про те, що підсудний підтримує екстремістські погляди.

- Вони безумовно підтримували "Аль-Каїду" – в цьому немає жодного сумніву, - додав він.

Колишній член бандитських угрупувань Чіикаго пуерторіканського походження Хосе Паділла сповідує іслам. Американський уряд, який раніше вважав його учасником незаконних бандформувань, стверджує, що він забезпечував ісламських екстремістів грошима і набирав для них добровольців. Його звинувачують також у тому, що він їздив за кордон для підготовки терористів, де закликав до "жорстокого джихаду".

Кореспондент ВВС у Майамі зазначає, що під час процесу слід чекати запеклої боротьби між правозахисними організаціями й адміністрацією американського президента Джорджа Буша. Якщо провину Паділли доведуть, йому загрожує довічне ув"язнення, передають NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «У США судять американського спонсора "Аль-Каїди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути