вівторок, 05 лютого 2008 08:24

У США - "супервівторок": понад 20 штатів обирають кандидатів в президенти

 Проміжні президентські вибори - "праймериз" і збори виборців пройдуть у вівторок одночасно у 24 американських штатах, а також на території Американського Самоа, повідомили РІА Новости у  національних комітетах демократичної і республіканської партій США.

У американській президентській гонці сьогоднішній день традиційно називається "супервівторком", але цього року через рекордне число штатів, що беруть участь у "праймериз", в американських ЗМІ цей день називають вже "супер-дупер-вівторком" або навіть "цунамі-вівторком".

У демократів сьогодні пройдуть вибори у 22 штатах і на одній території, включаючи "праймериз" в 15 штатах і збори в семи штатах і на одній території, в ході яких вирішуватиметься, яку частину із загального числа делегатів літнього партійного з"їзду отримають два головні претенденти - сенатор Хіларі  Клінтон, у якої зараз 232 голоси делегатів, і сенатор Барак Обама, у якого зараз 158 голосів делегатів з"їзду.

В ході "супервівторка" у демократів будуть додатково розподілені 1 тисяча 681 голос делегатів з"їзду.

Для того, щоб бути офіційно висунутим в президенти, кандидатові-демократові необхідно заручитися підтримкою не менше 2 тисяч 25 делегатів партійного з"їзду.

По числу голосів делегатів найбільш важливими у демократів сьогодні вважаються вибори в таких штатах, як Каліфорнія (370 делегатів), Нью-Йорк (232 делегати), Іллінойс (153) і Нью-Джерсі (107).

У республіканців вибори сьогодні пройдуть в 21 штаті, включаючи "праймериз" в 15 штатах і збори в п"яти штатах, а також конвенція виборців в одному штаті, в ході яких вирішуватиметься, яку частину із загального числа делегатів осіннього партійного з"їзду отримають чотири головні претенденти - сенатор Джон Маккейн, у якого зараз 97 голосів делегатів, колишній губернатор штату Массачусетс Мітт Ромні, у якого зараз 92 голоси делегатів з"їзду, а також колишній губернатор штату Арканзас Майк Хакабі (29 голосів) і конгресмен Рон Пол (шість голосів).

В ході "супервівторка" у республіканців будуть додатково розподілені 1 тисяча 23 голоси делегатів з"їзду.

Для того, щоб бути офіційно висунутим в президенти, кандидатові-республіканцеві необхідно заручитися підтримкою не менше 1 тисячі 191 делегата партійного з"їзду.

По числу голосів делегатів найбільш важливими у республіканців сьогодні вважаються вибори у таких штатах, як Каліфорнія (170 делегатів), Нью-Йорк (101 делегат), Джорджія (72) і Міссурі (58).

Найперші результати про хід голосування у "супервівторок" почнуть надходити після завершення республіканської конвенції в штаті Західна Вірджинія о 18.30, але основні підсумки підбиватимуть тільки після завершення "праймериз" на східному узбережжі США після 02.00 6 лютого, а також після завершення голосування на західному узбережжі країни, де останні дільниці у штаті Каліфорнія закриються о 06.00, а у штаті Аляска - лише о 07.30 6 лютого.

"Супервівторок" традиційно вважається в США дуже важливим рубежем президентської гонки, оскільки у минулому його підсумки дуже часто виявлялися вирішальними в остаточному виявленні лідерів гонки у обох партій, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «У США - "супервівторок": понад 20 штатів обирають кандидатів в президенти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути