Ексклюзиви
понеділок, 11 лютого 2008 12:51

У США почалася підготовка до інавгурації нового президента

У США почалася підготовка до інавгурації нового президента
Сенат США затвердив дві резолюції, з яких починається процес офіційної підготовки до інавгурації нового глави американської держави, що відбудеться 20 січня 2009 року у Вашингтоні, повідомив РІА "Новини" представник секретаріату палати.

Резолюції, затверджені сенаторами в п"ятницю, стосуються порядку формування Спільного комітету конгресу США з інавгураційних церемоній, а також використання будівлі Капітолія у Вашингтоні для проведення інавгурації.

"Спільному комітету з інавгураційних церемоній дозволено використовувати центральну ротонду Капітолія 20 січня 2009 року для заходів і церемоній інавгурації президента, що переміг на виборах, і віце-президента США, що переміг на виборах", - записано в цьому документі.

До складу Спільного комітету з інавгураційних церемоній увійдуть три члени сенату і три члени палати представників конгресу. За традицією, членами цього комітету повинні бути також лідер сенатської більшості і спікер палати представників.

Затверджені сенатом резолюції на цьому тижні повинна ухвалити і палата представників, після чого почнеться формування спільного комітету.

Резолюції не направляють президентові, вони не вимагають його підпису, оскільки церемонія інавгурації глави держави вважається виключно прерогативою законодавчої гілки влади.

Спільний комітет відповідає за проведення головних церемоній інавгурації нового президента з 1901 року і створюється раз на чотири роки спеціально для таких цілей.

У його відповідальності - церемонія складання присяги новим президентом і віце-президентом рівно опівдні в день інавгурації, а також традиційний ланч в Капітолії одразу після церемонії, в якому беруть участь президент і віце-президент разом із керівництвом обох палат американського конгресу.

Інавгурація нового президента в США включає також низку інших заходів, зокрема традиційні інавгураційні бали, які проходять після церемонії в Капітолії. За підготовку їх відповідає "президентський інавгураційний комітет", який формує переможець президентських виборів.

Крім спільного комітету конгресу з інавгураційних церемоній і "президентського інавгураційного комітету" важливу роль в майбутній церемонії 20 січня 2009 року також гратиме Спільний інавгураційний комітет збройних сил США, який створюється спеціальним наказом голови Пентагону для сприяння в організаційних питаннях і забезпеченні безпеки під час інавгурації.

Зокрема, під час другої інавгурації Джорджа Буша-молодшого спільний інавгураційний комітет збройних сил почав працювати за багато місяців до церемонії, і в його складі було близько 750 військовослужбовців, повідомляє РИА "Новости".
Зараз ви читаєте новину «У США почалася підготовка до інавгурації нового президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути