Ексклюзиви
четвер, 20 листопада 2008 19:32

У січні українці можуть залишитися без ліків?

У січні 2009 року Україна може зіткнутися з дефіцитом лікарських препаратів.

У зв"язку з тим, що Кабінет Міністрів прийняв рішення про державне регулювання вартості медичних препаратів, жителі України може зіткнутися з дефіцитом ліків в аптеках. Про це сьогодні заявили дніпропетровські фармацевти.

"Державне регулювання фармацевтичного бізнесу здійснюється у всіх розвинених країнах, але там держава контролює вартість тільки тих препаратів, які є життєво необхідними, і які використовують соціально незахищені прошарки суспільства. У нас же в список препаратів, ціну на які контролює уряд, потрапила навіть віагра", - говорить генеральний директор мережі аптек "Мед-Сервіс" Наталія Касьянова.

Крім того, за словами дніпропетровських фахівців, не можна встановлювати однакове обмеження націнок на всі групи медичних препаратів. Саме різниця в надбавці дозволяє регулювати ціни на фармацевтичному ринку.

"Один препарат (наприклад, той же валідол або корвалол) ми раніше продавали за мінімальною ціною (з націнкою 10-15 %), працюючи збитково, але в той же час, на інших ліках, які мають менший попит або розраховані на забезпеченішу категорію населення, ми могли націнювати і до 40%, балансуючи таким чином свої доходи. Зараз же обмеження надбавки вартості препаратів однакові для всіх груп ліків, за рахунок чого фармацевтичний бізнес виявився на межі краху", - говорить заступник директора ТОВ "ФарТоп" Анатолій Естрін.

Нагадаємо, що уряд України обмежив до 10% оптову надбавку і до 25% роздрібну надбавку на вартість ліків. Кабінет Міністрів пояснює таке рішення тим, що фармацевтичні компанії штучно підняли вартість ліків, в деяких же випадках націнка становить 200%.

З такими даними категорично не погоджуються фармацевти. За словами Ігоря Височина, директора ТОВ "Алтіма", яке займається оптовими поставками медичних препаратів, ліки подорожчали через різкий стрибок курсу долара.

"В Україні 75% ліків імпортного виробництва, тому наш фармацевтичний ринок дуже залежить від коливань курсу долара", - говорить він, повідомляє ТСН.

Зараз ви читаєте новину «У січні українці можуть залишитися без ліків?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути