Ексклюзиви
середа, 19 березня 2008 11:35

У п"яту річницю початку операції в Іраку Буш заявив, що США повинні виграти війну

 У середу, у п"яту річницю початку воєнних дій в Іраку, президент США Джордж Буш виступить у Пентагоні з промовою, присвяченою боротьбі з глобальним терором. Витяги з виступу Білий дім вже розповсюдив у вівторок увечері. Глава американського уряду переконаний, що ця війна коштувала тих "високих людських і фінансових втрат", які понесли Сполучені Штати. – повідомляє кореспондент ІТАР-ТАСС

Як відзначає Буш, "у США йдуть цілком зрозумілі дебати: чи варто було починати цю війну і чи можемо ми отримати перемогу". "Для мене відповіді ясні: усунення Саддама Хусейна від влади було правильним рішенням, і цю війну Америка може і повинна виграти", - підкреслює президент.

У Іраку загинули майже 4 тисячі американських військовослужбовців, ще 29,4 тисячі солдатів отримали поранення. Американському платникові податків війна вже обійшлася у більш як 500 млрд. доларів. А до 2017 року витрати скарбниці США на Ірак, за оцінками Нобелівського лауреата у галузі економіки, професора Колумбійського університету Джозефа Стігліца, можуть перевищити 3 трильйони доларів. Як відзначають експерти у своїй новій книзі "війни, за яку не треба платити, не буває". "Іракська авантюра вже ослабила економіку США, - відзначають вони. - Неможливо витратити 3 трильйони доларів на провальну війну за кордоном і не відчувати при цьому болі у себе удома".

Проте Буш як і раніше уперто стверджує, що його адміністрація "не може відступити перед терором". "Якщо ми зараз дозволимо нашим ворогам узяти верх в Іраку, - відзначає президент, - то Ірак може зануритися в хаос. "Аль-Каїда" відновить свої втрачені позиції і розверне кампанію насильства і терору, яка може розповсюдитися за межі Іраку з усіма серйозними наслідками для світової економіки". За словами Буша, відступ з Іраку "додасть хоробрості й Ірану - він з новою рішучістю почне займатися розробкою ядерної зброї і прагнутиме до гегемонії на Близькому Сході".

Рядові американці явно не схвалюють свого президента. Так, згідно оприлюдненим 13 березня результатам опитування, проведеного газетою USA Today і організацією Геллапа, 60% респондентів вважають війну в Іраку помилкою і хотіли б встановлення графіка виведення військ.

У середу у Вашингтоні за ініціативою відразу кількох антивоєнних організацій весь день проходитимуть масові демонстрації протесту проти продовження операції, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У п"яту річницю початку операції в Іраку Буш заявив, що США повинні виграти війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути