середа, 28 травня 2008 16:07

У Польщі страйкують 70% вчителів країни

Найбільший за останні роки одноденний страйк учителів пройшов 27 травня в Польщі. За оцінками Польської профспілки вчителів, у середньому по країні страйкували до 70% вчителів, а в деяких регіонах і до 90% викладачів шкіл.

Торік у Польщі відбувся аналогічний страйк, але тоді акцію підтримали близько 44% шкіл. При цьому мало хто із вчителів навіть у цих школах скасував заняття. Цього року страйкуючі викладачі протягом цілого дня не проводили уроки. Представники профспілки попросили батьків не відправляти своїх дітей до шкіл. Міністр освіти Польщі, зі свого боку, попередила директорів шкіл, що на них лежить відповідальність за організацію опіки над дітьми під час протестів.

Вимоги вчителів не змінилися з того року. Педагоги вимагають підвищення зарплати на 50% до 2010 року й збереження існуючих привілеїв. Останні передбачають право на достроковий вихід на пенсію й збереження так званої "Карти вчителя". У ній є запис про 18 годинну тижневу ставку вчителя. Наразі ставку пропонують збільшити до 27 годин на тиждень.

Зарплати польських вчителів - найнижчі в Європі. Найвищі доходи - у педагогів Люксембургу (вони отримують близько 80 тис. доларів на рік). Польські вчителі заробляють в 8 разів менше, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі страйкують 70% вчителів країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути