понеділок, 17 вересня 2018 01:52

У Польщі підрахували, скільки українців отримали "карту поляка"

У Польщі підрахували, скільки українців отримали "карту поляка"
Протягом останніх двох років українцям видано рекордну кількість карт поляка. Фото: Збруч

Протягом майже 10 років - з 2008 по 2017-ий - "карту поляка" отримали 101 тис. 937 громадян України.

Щорічно близько 8,5-10 тис. українців ставали володарями "карти поляка". Протягом 2016 і 2017 років спостерігався пік, коли було видано понад 13 тисяч карт. При цьому відмову в період з 2008 по 2017 року одержали 1248 громадян України, повідомили в МЗС Польщі.

Протягом першого півріччя 2018 року зареєстровано більше 7,2 тис. заяв від українських громадян на отримання карти поляка, що майже на 1 тис. більше, ніж за аналогічний період 2017 року.

Загалом, із 2008 до червня 2018 року найбільше "карт поляка" отримали громадяни Білорусі (майже 120 тис.). Крім того, понад 6 тис. карт поляка видано громадянам Росії, понад 3 тис. - Казахстану, понад 1,7 тис. - Молдови, 605 — Узбекистану, 132 — Азербайджану, 95 - Вірменії, 65 — Туркменістану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали суму, яка потрібна на переїзд у Польщу

Карта поляка — документ, який підтверджує приналежність особи до польського народу поза межами історичної батьківщини. Власник такого документа користується правами відповідно до Закону "Про карту поляка", ухваленого Сеймом Польщі 7 вересня 2007 року.

Метою їх отримання вважається необхідність підтримки польських громадян і їх нащадків в країнах, утворених після розпаду СРСР. Власники карти поляка мають ряд пільг на території Польщі. Зокрема, йдеться про спрощену процедуру отримання документа на перебування в Польщі, а також прискорену процедуру набуття громадянства країни, отримання пільг при вступі до польських вишів, проїзді у громадському транспорті тощо.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі підрахували, скільки українців отримали "карту поляка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути