Ексклюзиви
пʼятниця, 19 жовтня 2007 17:55

У північному Іраку підірваний магістральний нафтопровід (ФОТО)

 
Невідомі 19 жовтня підпалили нафтопровід, що проходить поряд з містом Кіркук на півночі Іраку. Агентство посилається на заяву поліції країни, де вважають вибух диверсійним актом бойовиків, здійсненим за допомогою саморобного пристрою. Вогонь з"явився біля Аль-Сафри, за 60 кілометри на захід від Кіркука.

На місці спалаху працюють пожежні команди. Протягом декількох годин їм вдалося узяти пожежу під контроль, зупинивши подачу палива по трубі. Коли будуть відновлені постачання, не повідомляється. Оцінка завданого збитку відкладена до повного гасіння вогню.

Кіркук - головний нафтовидобувний центр північного Іраку. З нього нафта по трубопроводу поступає на переробку в місто Байджі. Саме цей нафтопровід і підпалений.

Контроль над Кіркуком оспорюють дві іракські общини - курдська і арабська. Курди, які вважають місто столицею іракського Курдистана, давно вимагають включити його до складу їх автономії. Це питання повинне було бути вирішене на референдумі 30 грудня. З початку 2007 року в Киркуку відбувся ряд терактів.

У останні два тижні ціни на нафту на світових ринках досягли 89-90 доларів за баррель. Основною причиною різкого подорожчання була стурбованість трейдерів наміром турецьких властей провести в північному Іраку контртерористичну операцію проти курдських бойовиків. Це може привести до перебоїв в постачаннях нафти. Як вплинув вибух на об"єм постачань, поки невідомо, передає AFP.

Зараз ви читаєте новину «У північному Іраку підірваний магістральний нафтопровід (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути