понеділок, 26 березня 2007 20:38

У Північній Ірландії вперше домовилися про створення самостійного уряду

Основні політичні сили Північної Ірландії домовилися в понеділок, 26 березня, про початок роботи коаліційного уряду з 8 травня, повідомив лідер протестантської Демократичної юніоністської партії Ян Пейслі після закінчення зустрічі з лідером католицької партії Шинн фейн Джері Адамсом.

"Сьогодні ми домовилися, що цією датою стане вівторок 8 травня 2007 року," - заявив 80-річний лідер юніоністів, сидячи навпроти Адамса за столом переговорів. Адамс у свою чергу заявив, що ця угода покладає початок "новії ері політики на острові", передає Reuters.

Британські ЗМІ вже назвали "історичною" зустріч двох політиків, які впродовж десятиліть вважалися непримиренними ворогами.

Раніше Пейслі і Адамс вели переговори тільки через посередників, проте в понеділок вони сиділи за одним столом в будівлі місцевого парламенту в Белфасті. Втім лідери протестантів і католиків не потиснули один одному руки.

Сьогодні опівночі закінчувався кінцевий термін ультиматуму британського уряду за умовами формування адміністрації в Північній Ірландії. У разі недосягнення домовленостей, Північноірландська асамблея, вибори в яку пройшли на початку березня, була б розпущена.

Якби політики не домовилися, парламент був би розпущений, і провінція на невизначений період отримувала пряме управління з Лондона. Розпуск Стормонта означав би, що Північна Ірландія автоматично позбавлялася додаткових асигнувань з боку Великобританії і Ірландії, які були передбачені ними як заохочення за створення легітимного уряду на основі розділу влади, повідомляє Newsru.com

Зараз ви читаєте новину «У Північній Ірландії вперше домовилися про створення самостійного уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути