Ексклюзиви
понеділок, 18 лютого 2008 13:40

У Пакистані старійшини заборонили жінкам брати участь у виборах

 У ряді районів на північному заході Пакистану за рішенням місцевих старійшин закриті виборчі дільниці для жінок, повідомляє агентство France Presse. Мер Пешавара Гулям Алі заявив, що оскільки таке рішення відображає місцеві традиції, то влада не в змозі цьому перешкодити.

Загальні парламентські вибори у Пакистані були перенесені з 8 січня на 18 лютого після теракту, в якому загинула лідер опозиційної Пакистанської народної партії Беназір Бхутто. Виборчі дільниці відкрилися о шостій годині ранку за московським часом і закриються о 15 годин дня за московським часом.

У Пакистані 81 мільйон зареєстрованих виборців, з яких 36 мільйонів складають жінки. Оскільки Пакистан є ісламською республікою, то для чоловіків і жінок призначені окремі виборчі дільниці.

У ході передвиборної кампанії було зафіксовано велику кількість актів насильства. Останній великий теракт стався у суботу, 16 лютого, на передвиборному мітингу, де від вибуху бомби загинули 47 осіб. До забезпечення безпеки в день виборів залучено півмільйона співробітників силових відомств, зокрема 81 тисяча військовослужбовців.

Проте, явка на виборах поки не велика, оскільки багато виборців вважають за краще залишатися удома, побоюючись терактів, повідомляє ВВС News. Влада обіцяла, що вибори будуть вільними і чесними. Проте вже надійшли відомості, що одна з дільниць  у Лахорі була закрита у зв"язку з підозрами на порушення закону. На іншій ділянці був арештований співробітник місцевої виборчої комісії, якого звинувачують в пропажі сотень бюлетенів для голосування. Також надходять повідомлення, що деякі виборці не змогли знайти своїх прізвищ у списках для голосування.

Дві найбільші опозиційні партії - Пакистанська народна партія, яку очолювала Беназір Бхутто, і Мусульманська ліга Пакистану Наваза Шаріфа - стверджують, що прихильники президента Первеза Мушаррафа планують сфальсифікувати результати виборів. Опозиція погрожує влаштувати масові акції протесту, якщо побачить, що вибори були нечесними.

Згідно останнім опитуванням громадської думки, за партію Бхутто готові віддати голоси 50 відсотків виборців, а за партію Шаріфа - 22 відсотки, повідомляє агентство Bloomberg. Пропрезидентська ісламська партія може розраховувати лише на 14 відсотків голосів. Якщо опозиція отримає дві третини місць у парламенті, то вона може спробувати оголосити імпічмент Мушаррафу, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Пакистані старійшини заборонили жінкам брати участь у виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути