середа, 09 квітня 2008 20:20

У Пакистані помер один з ватажків "Аль-Каїди"

Офіційні особи США 9 квітня підтвердили інформацію про смерть в Пакистані одного з десяти лідерів "Аль-Каїди" Абу Убейди аль-Масрі, який відповідав за міжнародні терористичні операції

Наголошується, що Абу Убейда аль-Масрі помер від природних причин, ймовірно гепатиту, а не був ліквідований спецслужбами. Останнім часом він ховався в так званій зоні племен на афгано-пакистанского кордону, яка служить оплотом ісламських бойовиків "Талібану" і "Аль-Каїди".

За даними спецслужб, аль-Масрі причетний до вибухів на лондонському транспорті в 2005 році, жертвами яких стали 52 людини.

Він набирав терористів з мусульман, що проживають у Великобританії, займаючись їх тренуванням і навчанням. Йому також приписують планування лондонських терактів.

Крім того, ім"я аль-Масрі пов"язують з невдалими терактами в лондонському аеропорту Хитроу в 2006 році, коли терористи спробували пронести на борт літаків трансатлантичних авіарейсів рідку вибухівку.

Як повідомляє FoxNews, посилаючись на інформацію, що поступила із спецслужб Німеччини, Абу Убейде аль-Масрі було близько 40 років. Він народився в Єгипті, але про його юність майже нічого невідомо. У 90-х роках аль-Масрі бився в Боснії-Герцеговині, а потім відправився до Чечні, де був поранений і втратив два пальці.

У 1995 році аль-Масрі з"явився в Німеччині, де попросив політичного притулку. У 1999 році йому було відмовлено. Аль-Масрі був арештований і в очікуванні депортації поміщений у в"язницю, проте потім його з невідомих причин відпустили на свободу.

У 2000 році він прибув до Афганістану, де займався навчанням підривників в тренувальному таборі бойовиків недалеко від Кабула. Брав участь в боях з силами західної коаліції і, за деякими даними, прикривав відхід Осами бенЛадена з Афганістану до Пакистану, повідомляє телеканал FoxNews.

Зараз ви читаєте новину «У Пакистані помер один з ватажків "Аль-Каїди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути