Ексклюзиви
неділя, 17 січня 2016 11:52

"У нас були можливість та бажання взяти Донецьк" - кіборг

"У нас були можливість та бажання взяти Донецьк" - кіборг
фото: Gazeta.ua

Колишній військовослужбовий 95-ї бригади Збройних сил України, 28-річний Тарас Коваль розповів про розчарування на війні та назвав відступ наших військових з Донецького аеропорту у січні 2015 року прорахунком керівництва.

Я не кіборг, а звичайна людина. Просто я там був, - на початку розмови каже Коваль.

Наскільки важливим ви вважаєте проведення Вечору пам'яті загиблих захисників аеропорту?

Це етап нашої історії, проведення бойових дій, місцями героїчним, місцями дуже сумний. Як кажуть, будь-який подвиг та героїзм солдата – це обов'язково прорахунок командира.

Вихід наших військових з аеропорту – це прорахунок?

Так. У першу чергу це прорахунки нашого керівництва починаючи від президента та завершуючи командирами бригад. Якщо б не було ніяких Мінських домовленостей. Наприклад, я вже бачив житлові будинки міста Донецьк. Все, що нас зупиняло, це команда не стріляти. У нас були можливості, а найголовніше бажання взяти Донецьк. Але Мінськ-1, потім Мінськ-2 все знищив. Домовленості - це знищення всього, що ми змогли відбити та напрацювати за 2014 рік.

Гадаєте, що Донецьк "злили"?

Так само як Луганськ та луганський аеропорт. Аеропорт був зданий протягом декількох днів після перших Мінських домовленостей.

Пояснили, чому не наступаєте, якщо були сили та можливості?

На будь-яке питання подібного характеру відповідь була одна: "Команди не обговорюються, а виконуються". Ось цим відрізняються Збройні сили від добровольчих батальйонів. У добровольчих батальйонах місцями немає дисципліни, забезпечення гірше, але там хоча б думають. А в ЗСУ просто виконують накази.

Ви можете назвати бої за Донецький аеропорт важливим етапом нашої історії?

Так. Тому що були не менш важливі події: спроба взяти Спартак, штурм Авдіївки, так званий плановий тактичний відступ із Дебальцевого. Я там брав участь. Можу сказати, що жодного тактичного відступу не було. Було панічна втеча. Особистий склад йшов, залишаючи бронетехніку, матеріально-технічне майно. Особистий склад просто пішки полем ходив у той час, коли техніка знищувалась.

Солдати не були готові, тому запанікували та пішли?

Командування не було готове. І був створений котел. 11 лютого 2015 року була команда висунутись в Авдіївку. Зведена група складалась з трьох бронетранспортерів з подвійним екіпажем та двох танків з повним екіпажем. Ми пробивались скрізь кільце до Дебальцевого, зайняли оборону. Після цього 15 лютого була команда відступити. Ми вийшли з кільця. Потім була команда повернутись на позиції. Я багато з чим не згоден.

Що чекає далі на Донбас?

Те, що чекало Абхазію, Придністров'я, Косове.

Ці території відокремляться?

Наша держава все зробила для цього.

Як повернути українські території?

До тих пір, поки не буде прийнято рішення про загальну мобілізацію та відновлення конституційного порядку на території Донецької і Луганської областей, ці землі не увійдуть до складу України. Вони вже по суті не є територіями України. Для того щоб територіальне утворення було визнане державою, повинні бути своя конституція, що у сепаратистів вже є, свої державні інститути, валюта, озброєння. Нещодавно Губарєв представляв своєобразну власну зброю. Вони вже оголосили на весь світ, що виробляють власну зброю. Вони роблять все для того, щоб їх визнали. Україна в свою чергу не робить нічого, щоб відновити конституцію.

Ви розчаровані у цій війні?

Я розчарований у керівництві. Його треба змінити. Третій Майдан невигідний нікому. Потрібно зробити радикальну реформу. Хоча б у Міноборони. Командирів, починаючи зі взводу та завершуючи батальйонами, підняти на рівень командирів округів, бригад. Тому що генерали, які вчились ще у радянських академіях, зі щоками, що падають на їхні погони, не розуміють, як це – знаходитись в полях і з мобілізованими ділити шматок хліба. Я не командувати, а не особистому прикладі показувати, що треба йти вперед.

За період 2014-2015 року сержанта Коваля нагородили хрестом родини Мазепи, орденом "Честь та слава", медалями "За єдність України" та "За взірцевість у службі". "Я не можу сказати, що сильно пишаюсь нагородами. Але мені приємно. Якщо вручили, то вважають, що я їх заслужив", - прокоментував це Коваль.

Вважаєте себе героєм?

В жодному разі. Я нічого героїчного не зробив, просто вірний своїй присязі. Я клявся вірності українському народу та цілісності держави.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що президент нагородив посмертно 5 кіборгів. А також в Києві пройшов вечір пам'яті останніх загиблих бійців за аеропорт.

Зараз ви читаєте новину «"У нас були можливість та бажання взяти Донецьк" - кіборг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути