Ексклюзиви
вівторок, 11 грудня 2007 09:51

У Міжнародному трибуналі поновлюється процес над Шешелем

 У Міжнародному трибуналі для колишньої Югославії (МТКЮ) у вівторок поновиться судовий процес над лідером Сербської радикальної партії Воїславом Шешелем, обвинуваченим у "порушеннях законів і звичаїв війни".

Своїх свідків і свої аргументи почне представляти сторона звинувачення.

Серед пунктів обвинувачення: переслідування з расових і релігійних мотивів, депортації, незаконне ув"язнення, тортури і вбивства, негуманне поводження, руйнування помешкань, грабежі і насильства.

Стверджується, що напіввійськові формування,  що знаходилися під контролем Шашеля,  вчинили ці злочини у ході озброєних конфліктів у 1991-1995 роках у Хорватії, Боснії і Герцеговині і сербській області Воєводіна. У звинуваченні зазначається, що Шешель входив у злочинну організацію, метою якої було насильницьке вигнання несербського населення із значних територій Хорватії, Боснії і Герцеговини і Воєводіни і створення Великої Сербії.

У разі визнання провини Шешелю загрожує довічне ув"язнення.

Шешель добровільно здався міжнародному трибуналу у лютому 2003 року і відтоді знаходиться у в"язниці ООН у Гаазі. Він відкидає всі висунуті проти нього звинувачення.

Процес над лідером сербських радикалів був перерваний 28 листопада 2006 року, ледве почавшись, оскільки обвинувачений відмовився з"явитися у зал суду. Тоді він вже більше двох тижнів проводив голодовку, вимагаючи свободи вибору адвокатів, беззастережного права самому себе захищати в суді і необмежених можливостей побачень з дружиною.

Першого грудня процес був відкладений на невизначений термін у зв"язку із значним погіршенням стану здоров"я підсудного. Хоча 8 грудня голодовка була припинена, суд так і не поновлювався як через проблеми із здоров"ям Шешеля, так і через суперечки з ним, зокрема, у зв"язку з його відмовою від адвокатів. У результаті судді відмінили своє раніше ухвалене рішення про призначення Шешелю адвокатів проти його волі, визнавши за ним право самому захищати себе в суді.

Поновився процес над Шешелем 7 листопада нинішнього року із заяви прокурора Крістіни Даль і адвоката, в ролі якого виступав сам обвинувачений. Після цього процес був знов відкладений до 11 грудня, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «У Міжнародному трибуналі поновлюється процес над Шешелем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути