четвер, 29 травня 2008 15:28

У Мельбурні виставили найдавнішу живородну маму (ФОТО)

Австралійські палеонтологи знайшли найдавнішу живородну маму в історії Землі, відому сучасним ученим. Їм вдалося розпізнати в купі породи, видобутої з геологічної формації Гого на заході Австралії, не тільки скелети риби і її дитинчати, але і пуповину, що сполучала двох тварин. Оскільки живородіння означає і внутрішньоутробне запліднення, новий вид риб також є першим прикладом тварин, здатних займатися сексом, - у самому буквальному розумінні цього слова.

Новий рід і вид ряду птиктодонтід класу плакодерм, представники якого жили в девонському періоді близько 380 мільйонів років тому назад, отримав назву Materpiscisattenboroughi. Родове ім"я в перекладі з латини означає "матір риби", а видове дане на честь одного зі знаменитих світових натуралістів - сера Девіда Френсіса Аттенборо, який прославив формацію Гого в своїй серії фільмів "Життя на Землі" 1979 року.

Саму скам"янілість виявив Лінсі Хатчер під час експедиції в район Гого 2005 року. Аналіз тривимірного розташування різних скам"янілостей дозволив вченим під керівництвом Джона Лонга з Музею австралійського штату Вікторія не тільки розгледіти саму 25-сантиметрову рибу і її дитинча, але і пуповину, речовина якої за сотні мільйонів років була заміщена твердою породою. Повторний аналіз ще однієї риби - Austropyctodusgardineri, знайденою неподалеку, дозволив і тут побачити трьох ембріонів, розташованих точно там, де вони повинні були б бути, якби мати виношувала їх в своєму череві. Проте, знахідка пуповини залишається унікальною. Робота учених прийнята до публікації в Nature.

Плакодерми були практично повновладними господарями морів, океанів і озер у середньому палеозої (350-420 мільйонів років назад). Саме у цих риб вперше з"явилися щелепи - ще примітивні, що утворилися, ймовірно, з екзоскелету їх ще примітивніших предків. Наявність щелеп дозволила плакодермам стати найстрашнішими хижаками девону, деякі з них виростали в довжину до п"яти метрів. Ці риби могли роззявляти пащу, закидаючи верхню щелепу назад, і крушити своїми масивними щелепами практично будь-яку живу здобич.

Тепер з"ясовується, що плакодерми були не настільки примітивні: вони були здатні до живородіння. До цих пір найбільш ранніми тваринами, у яких з"явилася така можливість, вважали мезозойських іхтіозаврів, і хоча існують вказівки, що так само могли розмножуватися і цільноголові риби раннього кам"яновугільного періоду палеозойської ери, їх вважають не дуже надійними. У будь-якому випадку, M. attenborough продовжує історію живородіння, як мінімум на 20, а може - і на всі 200 мільйонів років. Зараз найвідоміший приклад живородних риб - це акули, і хоча предки акул і скатів з"явилися майже одночасно з плакодермами, живородіння у них виникло, за сучасними уявленнями, лише в кайнозойську еру, вже після зникнення динозаврів.

Сама знахідка у четвер виставлена на загальний огляд у фойє музею Мельбурна, повідомляє Газета.Ru

Фото Reuters

Зараз ви читаєте новину «У Мельбурні виставили найдавнішу живородну маму (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути