Ексклюзиви
вівторок, 09 жовтня 2007 14:22

У Лондоні виставлено останню картину Ван Гога, написану незадовго до його самогубства

У Лондоні на загальний огляд виставлена картина Ван Гога, яку художник імовірно написав незадовго до свого самогубства. У листопаді полотно буде продано з аукціону приблизно за 30 мільйонів доларів, вважають експерти. Картина під назвою "Поля пшениці" була написана 10 липня 1890 року, а через 19 днів 37-річний Ван Гог в стані депресії вистрілив собі в груди і звів таким чином рахунки з життям, пише британська газета The Telegraph.

Навіть знаходячись на межі смерті художник зберігає внутрішній оптимізм і тягу до життя, вважають мистецтвознавці. Картина виконана в яскравих жовтих, зелених і синіх барвах. Ван Гог за лічені тижні до самогубства здатний бачити красу навколишнього світу і відображати її в своїх роботах, говорить віце-президент аукціонного будинку Sotheby"s Девід Норман.

Під час написання полотна художник жив в містечку Овер-сюр-Уаз, розташованому в 40 кілометрах на північний захід від Парижа. Ван Гог залишився в повній самоті в готелі Auvers і проводив довгі години за мольбертом і палітрою.

Передбачається, що картина висіла в апартаментах художника в той самий момент, коли після пострілу з револьвера Ван Гог поволі вмирав у провінційному французькому готелі.

Довгий час останньою картиною художника вважали роботу під назвою "Ворони над пшеничним полем". Мистецтвознавцям здавалося, що птахи стали відображенням суїцидальних думок живописця. Проте після детальнішого аналізу стало ясно, що "Поля пшениці" написані пізніше.

У листі своєму братові Тео, відправленому 10 липня, Ван Гог писав, що закінчив три полотна, в яких він виписав "обширні поля пшениці під похмурими небесами", передавши тим самим власну "печаль і довершену самотність".

Все своє життя брат трагічно загиблого постімпрессіоніста відмовлявся продати картину і зберігав її як реліквію на згадку про останні дні життя Ван Гога. Після смерті Тео картина потрапила в приватні колекції.

Представники аукціонного будинку Sotheby"s чекають серйозної боротьби за право володіння цією картиною, оскільки вона тісно пов"язана з долею самого Ван Гога. Для багатьох колекціонерів це єдина можливість придбати справжній шедевр прославленого художника, відзначили організатори аукціону.

До 27 років Ван Гог ніяк не проявляв свій талант живописця. В молодості він перепробував безліч професій, прагнучи стати корисним людям: серед іншого, він працював вчителем, а потім став проповідником. Лише у 1880 році він звернувся до образотворчого мистецтва.

Найвідоміші роботи Ван Гога відносять до останніх двох років його життя. У той же період, будучи в депресії після сварки з Полем Гогеном, художник відрізав собі частину вушної раковини. NEWSru.

 

Зараз ви читаєте новину «У Лондоні виставлено останню картину Ван Гога, написану незадовго до його самогубства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути