Ексклюзиви
пʼятниця, 23 травня 2008 18:47

У Лівані закінчується політична криза: парламент нарешті обере президента

Парламент Лівану збереться в неділю, 25 травня, щоб обрати нового президента, повідомляє телекомпанія NBN. Про майбутні вибори оголосив спікер парламенту Набіх Беррі.

Офіційна заява була зроблена в четвер, 22 травня, наступного дня після того, як в Катарі ліванські лідери підписали довгождану угоду про розділення влади між ліванською опозицією і правлячою більшістю. Договір поклав кінець 18-місячній політичній кризі, через яку ще недавно країна була на межі громадянської війни.

Спікер парламенту протягом 24 годин висуне кандидатуру генерала Мішеля Сулеймана на посаду президента республіки, після чого буде сформовано уряд національної єдності за формулою 16-11-3 (16 місць займуть представники правлячої більшості, 11 місць - опозиція, і троє депутатів будуть призначено президентом), пише NEWSru.co.il.

Прихильники уряду і опозиція також вирішили змінити закон про парламентські вибори, який передбачає реорганізацію виборчих округів Бейрута так, щоб опозиція могла претендувати на 19 місць в парламенті.

Домовленостям передували п"ятиденні переговори, що проходили за посередництва Катару і Ліги арабських держав.

Нагадаємо, що через суперечності між правлячою більшістю і опозицією президентські вибори відкладалися вже 19 разів. Ліван не має офіційного лідера з листопада минулого року, коли закінчився термін президента Еміля Лухуда, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Лівані закінчується політична криза: парламент нарешті обере президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути