Ексклюзиви
пʼятниця, 20 червня 2008 17:51

У Литві засудили 80-річного радянського міліціонера за "розкуркулювання" 60 років тому

Литовський апеляційний суд (ЛАС) у п"ятницю змінив рішення Каунаського окружного суду і засудив колишнього співробітника радянської міліції, 80-річного Зігмантаса Дубосаса (Zigmantas Dubosas) до п"яти років ув"язнення за участь у "засланні до Сибіру одного жителя Литви", передає NEWSru.com із посиланням на "Інтерфакс".

Раніше Каунаський суд зважив на той факт, що засуджений є людиною похилого віку і скаржиться на стан здоров"я, тому його не було позбавлено свободи. Було обмежено тільки його право залишати місце проживання без відому органів, що здійснюють покарання, відвідувати певні заклади, його зобов"язали двічі на місяць реєструватися в правоохоронних органах.

Слідством з"ясовано, що 80-річний житель Пренайського району Дубосас "в березні 1949 року, будучи співробітником міліції, брав участь у так званих операціях розкуркулення". "Протягом однієї з таких операцій було застрелено селянина, що намагався втекти, після чого Дубосас разом зі своїм товаришем по службі затримав і передав для заслання до Сибіру доньку загиблого", - йдеться в матеріалах справи.

ЛАС також з"ясував, що Дубосас, який працював 1949 року дільничним уповноваженим і брав участь в депортації до Сибіру однієї людини, "в структурах окупаційних властей працював ще чотири роки поспіль після участі в депортації, що свідчить про вибір засудженого виконувати вказівки окупаційної влади". Таким чином суд вважає, що у Дубосаса немає підстав для пом"якшення вироку.

Тепер, згідно з рішенням ЛАС, відбувати покарання Дубосас буде у відкритій колонії, де засуджені містяться без наглядачів, але під наглядом.

Згідно з литовським законом, "заслання цивільних осіб окупованої держави є злочином проти людяності" і не має терміну давності. Винного у таких діяннях може бути засуджено на термін від 5 до 15 років, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Литві засудили 80-річного радянського міліціонера за "розкуркулювання" 60 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути