Ексклюзиви
четвер, 13 грудня 2007 13:31

У Латвії кидатимуть за грати за шкідливі чутки про національну валюту

Латвійський парламент в остаточному читанні прийняв поправки до Кримінального кодексу, які встановлюють покарання за розповсюдження спотвореної інформації про фінансову систему країни.

Відповідно до нового закону, тих, хто свідомо дезінформує громадськість з цього питання, штрафуватимуть на суму до 80 мінімальних окладів (до 12 тисяч 800 лат - близько 26 тисяч доларів) або садитимуть у в"язницю на строк до двох років.

Якщо при цьому було завдано значного збитку державі, максимальний термін покарання збільшується до чотирьох років, а сума штрафу - до 100 мінімальних зарплат (до 16 тисяч лат - близько 33 тисяч доларів).

А тих, хто поширює шкідливі чутки з метою особистого збагачення, пропонується садити на строк до шести років, можливо навіть з конфіскацією майна і забороною на підприємницьку діяльність.

Пояснюючи доцільність ухвалення закону, влада республіки посилається на те, що останнім часом у ЗМІ дедалі частіше тиражуються чутки і перекручені факти, покликані дестабілізувати фінансову систему. Опозиція, з свого боку, заявляє, що поправки використовуватимуться не тільки проти можливих махінаторів, а й проти журналістів і аналітиків, які, наприклад, виступають з прогнозами про перспективи латвійської валюти.

Приводом для введення більш жорсткого законодавства стала, зокрема, лютнева розсилка SMS-повідомлень про можливу девальвацію лат. Ці відомості викликали ажіотажний попит на іноземну валюту в банках і обмінних пунктах. Представники влади розцінили це як "диверсію", пошуком організаторів розсилки займалися спецслужби.

Правда, у результаті, як повідомляла газета Latvijas avize, з"ясувалося, що за "диверсією" стояв якийсь випускник сільськогосподарського технікуму, який послав своїм знайомим близько 20 SMS із заявою про те, що "можливі заходи щодо девальвації". За деякими даними, під час розсилки ця людина знаходилася в нетверезому стані. Справа про "масову розсилку провокаційних SMS" у результаті була закрита, повідомляє DELFI.

Зараз ви читаєте новину «У Латвії кидатимуть за грати за шкідливі чутки про національну валюту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути