неділя, 31 травня 2020 18:47

"У країні бардак, але суспільство з цього приводу не переживає" - Ніцой про вихід України з коронавірусу

"У країні бардак, але суспільство з цього приводу не переживає" - Ніцой про вихід України з коронавірусу
Лариса Ніцой. Фото: facebook.com/Лариса-Ніцой

Україна поступово виходить з карантину, уряд дозволив роботу наземного транспорту та метро, закладів торгівлі та ресторанів. Однак, дії влади в "карантинному питанні" часто бувають неузгоджені: ранком у МОЗ заявляють, що країна не готова до чергового кроку послаблень, а за декілька годин проголошують діаметрально потилежні заяви.

Письменниця та громадська діячка Лариса Ніцой в коментарі Gazeta.ua озвучила думку, що причина, в першу чергу, у непрофесійності влади.

"Проблема давно означена в нашому суспільстві. Це – непрофесійність цієї влади. Можна звинувачувати, звісно, їх і у позиції антиукраїнській тощо. Але в даному випадку це, в першу чергу, непрофесійність, звідси така неузгодженість і бардак", – сказала Ніцой.

Як це сприймає суспільство, в чому небезпека для нього таких "різночитань"?

– Будь-який бардак несе небезпеку. Але я не бачу, щоб українське суспільство з цього приводу дуже переживало. Бо за останні роки українське суспільство дуже деградувало.

Деградувало через безграмотну політику влади. Нашому суспільству бракує критичного мислення, яке розвивається в школі. Але наша освіта також іде тим неправильним шляхом, що дає учням знання, не розвиваючи критичне мислення. Як наслідок - суспільство навіть не розуміє, що відбувається. В переважній більшості. Звісно, є ще певний відсоток – 5 чи 10 – мислячих у нашій країні. Але, на жаль, переважно суспільство опущене до рівня виживання.

Чи зможемо ми тепер, маючи досвід, краще підготуватися до другої хвилі пандемії, яку прогнозують восени?

- Це було тренуваннячко перед чимось глобальним. Я думаю, що будь-які уроки, які ми проживаємо, йдуть нам у позитив, дають досвід. Як ми його використаємо – побачимо. Наш народ український, як каже історик, науковець Андрій Ніцой, "непередбачуваний у своїй непередбачуваності". Я цю фразу його крилату часто використовую, бо насправді щось передбачити з нашим народом складно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовчки ковтають - письменниця назвала винних в утисках української мови

- Ще невідомо, як ми його використаємо: чи проти себе, чи проти тих, хто нас нагинає. Що нас нагинають – це точно. Побачимо, чи будемо далі "терпилами", чи все ж таки урветься терпець. Українці – вони ж такі: довго терплять і довго запрягають. А тоді вже, як поїхали – мало місця всім.

Карантин практично скасований, однак у МОЗ заявили, що продовжують його до 22 червня. Як думаєте, в чому причина?

- Коронавірус також показав, що у цій зеленій владі дуже гарно працює кумівство. Всі, хто був у сметані, той у сметані і лишився. Коли магазини були закриті, середній і дрібний бізнес загинався, а великі монополісти як працювали раніше, так і під час карантину працювали. Те саме стосується і ресторанів. Це все йде в одному руслі некомпетентної влади.

Карантин не завадив владі знову дискримінувати українців. Знову згадали мовні закони. Ні криза, ні некомпетентність влади не заважає знову "наїжджати" на українські цінності. Скасовувати фінансування саме того, що підсилює все українське. Хоча спочатку обіцяли пряники бо, казали, попередня влада била батогами. Та де для українського пряники, я вас питаю?

Залізничне сполучення поновлять раніше, ніж планувалося. Рішення уряду про поновлення роботи залізничного сполучення - з 1 червня, а в Мінінфраструктури повідомили, що вирішили запустити залізничні поїзди ще в останній тиждень травня.

Зараз ви читаєте новину «"У країні бардак, але суспільство з цього приводу не переживає" - Ніцой про вихід України з коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути