пʼятниця, 06 червня 2008 15:40

У Києві виставили 160 гравюр Франсиско Гойі

У Музеї мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків відкрилася виставка гравюр Франсиско Гойі - серія "Капріччос", в якій іспанський гротеск досяг апогею, і серія "Лиха війни" вражає реалістичністю зображення смерті.

Відому серію гравюр "Капріччос" (1797-1798) Франсисько Гойя створив незадовго до свого п"ятдесятиріччя, коли був вже майже глухим від дивної хвороби, в якій Хосе Ортега-і-Гассет підозрював сифіліс, а мистецтвознавці вважають за краще бачити менінгіт, повідомляє "Кореспондент".

Говорять, автор "Капріччос", коли створював цю серію, був на межі божевілля, тому і являлися йому потворні зооморфні пики з витріщеними очима і обшарпаними крилами, зображені на добрій половині гравюр.

Частина циклу містить фривольні зображення сцен, в яких пані вдаються до любовних утіх. Під гравюрами Гойі є короткі підписи, зроблені іспанською: "Навіть так йому її не розглянути", "Її вкрали!" або "Добре натягнута панчоха". "Сон розуму народжує чудовиськ" - назва відомої гравюри могла б стати епіграфом до всього циклу.

Мистецтвознавці стверджують, що авторитетних свідоцтв божевілля Гойі не існує. Мов, серія занадто особиста, ось і надихнула літераторів на створення міфу про галюцинації художника.

Цікава і версія про те, що на створення гравюр художника надихнула навіжена придворна пані герцогиня Альба. Герцогиня зображена на одній з гравюр ширяючою над трьома відьмами, з коментарем: "У деяких персон в голові стільки горючого газу, що вони здатні злетіти без допомоги відьом".

У 2005 році "Капріччос" були показані в Національному художньому музеї. Гравюри за підтримки посольства Іспанії привезли з батьківщини Гойі, з музею в місті його дитинства Фуендетодос.

Завідувачка відділом графіки Музею ім. Ханенків Олена Шостак запевняє, що гравюри Франсисько Гойі, які знаходяться у власності українського музею з 1941 року "за якістю навіть кращі іспанських", оскільки вони були надруковані раніше. Обидві експоновані зараз в музеї серії "надійшли в музей від живописця Шарова", про що стисло зазначається в прес-релізі.

Востаннє "Капріччос" демонструвалися у нас в 1997 році, але "з купюрами", всього 67 творів. Як пояснила Олена Шостак, трапилося це тому, що "хтось подумав, що це мистецтво незрозуміле, складне, непристойне".

По-справжньому складне для сприйняття глядача друге відділення виставки - серія гравюр "Лиха війни" (1808-1820) . У всіх гравюрах - від першої "Передчуття того, що повинне відбутися" і до 79-ої "Правда померла" (остання, 80-а супроводжується суто формальним питанням: "Вона воскресне?") - Гойя показує не героїзм наполеонівських солдатів, які воюють в Іспанії, а кров, страждання і трупи.

"Я це бачив", - підписує багато свої роботи автор. Ось до дерева прив"язане знівечене тіло, на суччі висять відсічені руки і голова. Підпис: "Це жахливо". А ось - людина, яку нудить побачивши гори трупів, і підпис: "Хіба для цього ви були народжені?", повідомляє Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «У Києві виставили 160 гравюр Франсиско Гойі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути