вівторок, 24 липня 2007 19:00

У Києві святкують 17-у річницю підйому національного прапора над міськрадою

У Київській міській раді проходить урочиста зустріч учасників подій 1990 року, коли вперше над будівлею Київської міськради був піднятий національний прапор.

Як повідомила прес-служба Київської міської державної адміністрації, на святкування Дня національного прапора Київська мерія в 2007 році вперше запросила всіх без виключення депутатів міської ради 1990-1994 років, а також інших осіб, які мають відношення до першого підйому національного прапора перед будівлею міської ради 24 липня 1990 року.

У прес-службі також повідомили, що вже початий збір матеріалів для книги, присвяченої цим дням, де планується розмістити архівні фотографії, спогади безпосередніх учасників і очевидців.

Крім того, в наступному навчальному році міська влада планує включити в учбові плани шкіл спеціальні уроки про події тих днів.

24 липня 1990 року, більш ніж за рік до офіційного проголошення незалежності України, за рішенням міськради перед будівлею Київради був вперше офіційно піднятий національний жовто-блакитний прапор.

"Події відбулися при великому скупченні людей", - згадує один з депутатів Київради того часу, безпосередній учасник процедури підйому прапора Олександр Мусіюк. За його словами, за процедурою підйому прапора спостерігали близько 200 тисяч чоловік.

Він також розповів, що у той час Комуністична партія мала намір зірвати проведення акції організацією власної акції протесту. "Проте трапилося так, що самі червонючі КПУ підтримали підйом жовто-блакитного прапора, і ця акція Комуністичної партії була невдалою", - сказав Мусіюк.

За його словами, прапор для цієї церемонії був спеціально пошитий в Івано-Франківську. Після рішення Київради про підйом прапор на руках віднесли в Софійський собор, де його освятили, і тільки тоді прапор був піднятий. Зараз цей прапор зберігається в Національному музеї історії України, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «У Києві святкують 17-у річницю підйому національного прапора над міськрадою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути