середа, 19 вересня 2007 08:31

У Камбоджі заарештований головний політичний ідеолог геноциду часів Пол Пота

Власті Камбоджі в середу заарештували одного з головних винуватців геноциду в цій країні в часи Пол Пота. У розташованому біля межі з Таїландом місті Пайлін поліція оточила будинок 81-річного Нуон Чеа, який був політичним ідеологом режиму "червоних кхмерів" у 1970-х рр., звинувачених у загибелі близько 1,7 млн чоловік. Очікується, що найближчим часом "Полпотівський Геббельс", відомий також під прізвиськом "Брат номер два", буде переправлений у столицю Пномпень і відданий під міжнародний трибунал, організований за сприяння ООН для суду над колишніми "червоними кхмерами". Нуон Чеа звинувачується в злочинах проти людства. Він стане найбільшим лідером злочинного режиму, відданим до рук правосуддя.

"Брат номер два" добровільно здався законним властям у 1998 році після того, як стало відомо про смерть Пол Пота, який до останнього моменту ховався в джунглях, передає ИТАР-ТАСС.

Угода про здійснення міжнародного трибуналу над сподвижниками Пол Пота, що вижили, набула чинності ще весною 2005 року. Проте робота цього органу, що складається з трьох місцевих і трьох іноземних суддів, довго не могла початися через брак коштів в уряду Камбоджі.

На початку серпня цього року трибунал виніс перший обвинувачувальний вирок. Звинувачення в злочинах проти людства було пред"явлене колишньому начальникові політичної в"язниці "Червоних кхмерів" у Камбоджі Гуєку Кангу на прізвисько "Дач". У роки правління режиму Пол Пота він керував в"язницею в Пномпені, де тисячі людей піддавалися тортурам, а потім були вбиті.

 

Зараз ви читаєте новину «У Камбоджі заарештований головний політичний ідеолог геноциду часів Пол Пота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути