Ексклюзиви
вівторок, 26 лютого 2008 12:49

У Іспанії в теледебатах переміг нинішній прем"єр – опитування

У Іспанії в теледебатах, що відбулись у понеділок ввечері між двома головними претендентами на пост прем"єр-міністра країни переміг нинішній глава уряду соціаліст Хосе Луіс Родрігес Сапатеро, свідчать опитування громадської думки.

"Родрігес Сапатеро вийшов переможцем з півторагодинних дебатів зі своїм основним супротивником – лідером консервативної Народної партії Маріано Рахоєм", – повідомляє газета "Pais" з посиланням на опитування, проведене компанією Metroscopia.

Про перемогу з невеликим випередженням прем"єр-міністра свідчать опитування й інших агентств: Instituto Opina, Invymark і Antena Tres, підготовлені на замовлення різних іспанських телеканалів.

За даними агентства Sigma, яке провело опитування на замовлення газети "Mundo", "висловлювання Родрігеса Сапатеро сподобалися в основному жінкам, а Рахоя – людям, старшим за 65 років".

Відповідно до наперед визначений умов дебатів у рамках передвиборної кампанії, розмова торкнулася п"яти аспектів: економіки, соціальної політики, зовнішньої політики і безпеки, державного устрою та планів на майбутнє.

"Останнім часом в Іспанії виросли ціни на основні продукти харчування, збільшилися виплати за іпотечними кредитами і на 300 тисяч людей зросла армія безробітних", – заявив лідер опозиції, який дорікнув прем"єрові й у тому, що "в іспанських банків не вистачає готівки і що підприємці зазнають труднощі з отриманням кредитів".

Проте, найбільшу критику кандидата-консерватора викликала політика уряду в області боротьби з тероризмом і нелегальною імміграцією.

"Ви пішли на переговори з (баскською збройним сепаратистським угрупованням) ЕТА, чому терористи, які до вашого приходу до влади були майже переможеними, відновили свої позиції", – звинуватив прем"єра лідер опозиції.

На його думку, уряд "не бореться з нелегальною імміграцією, чому число нелегалів в Іспанії – з Африки, Латинської Америки і Східної Європи – зросло останніми роками в кілька разів, перевищивши показники інших європейських країн".

Прем"єр Родрігес Сапатеро спростував доводи свого опонента.

За його словами, "економіка Іспанії розвивається швидше, ніж економіка інших країн Євросоюзу, а зростання цін викликане підвищенням вартості нафти і зернових на світовому ринку".

Він підкреслив, що "Іспанія залишається єдиною процвітаючою державою, попри всі прогнози консерваторів про її швидкий розпад з причини дій сепаратистів".

"У роки правління соцпартії багато в чому скоротилося й число терористичних актів з боку баскського угрупування ЕТА", – зазначив прем"єр.

За даними Першого каналу іспанського телебачення, дебати між Родрігесом Сапатеро і Рахоєм дивилися не менш як 12 мільйонів іспанців. Їх наступний раунд відбудеться 3 березня.

Парламентські вибори пройдуть 9 березня. Для участі в них реєструвалися 92 партії, проте, шанс пройти до парламенту, за даними опитувань, мають не більше 12 партій, а сформувати уряд – дві партії: соціалістична та Народна.

Попередні теледебати між головними претендентами на пост прем"єра проходили в Іспанії у 1993 році, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «У Іспанії в теледебатах переміг нинішній прем"єр – опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути