Ексклюзиви
субота, 05 січня 2008 11:17

У Грузії почалися позачергові президентські вибори

У Грузії почалися позачергові президентські вибори

У Грузії в суботу, 5 січня, о 6:00 за київським часом почалися позачергові президентські вибори, повідомляє агентство Новости-Грузия.

Одночасно з виборами президента в країні проходять два плебісцити (референдуми) - з термінів проведення парламентських виборів і ставлення населення до вступу в НАТО.

Для проведення голосування в Грузії створено близько 3,5 тисяч виборчих дільниць. За даними Центрвиборчкому, зареєстровано 3,4 мільйона виборців, зокрема громадяни, що проживають за кордоном.

На виборчих дільницях присутні спостерігачі - представники місцевих організацій і по лінії ОБСЄ і Парламентської Асамблеї Ради Європи. Всього за ходом виборів спостерігатимуть близько 3 тисяч людей.

Для майбутніх позачергових виборів президента Грузії і плебісциту 5 січня Центральна виборча комісія надрукувала бюлетені чотирма мовами (державною грузинською, а також азербайджанською, вірменською й осетинською) і шрифтом Брайля.

За рішенням мерії Тбілісі, громадський муніципальний транспорт в день виборів працюватиме безкоштовно.

У президентській гонці беруть участь сім кандидатів: екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі, що балотується на другий термін, від об"єднаної опозиції - Леван Гачечиладзе, бізнесмен Аркадій (Бадрі) Патаркацишвілі, лідер "Нових правих" Давид Гамкрелідзе, лідер Лейбористської партії Шалва Нателашвілі, лідер Партії майбутнього Георгій Маїсашвілі та лідер партії "Надія" ІринаСарішвілі-Чантурія.

Причиною оголошення дострокових президентських виборів послугували події 7 листопада 2007 року, коли поліцейський спецназ у Тбілісі застосував силу для придушення масових заворушень, які послідували за багатоденними акціями протесту грузинської опозиції. З пропозицією призначити вибори виступив президент Саакашвілі, оголосивши про те, що хоче отримати після 7 листопада новий мандат довіри народу, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Грузії почалися позачергові президентські вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути