Ексклюзиви
понеділок, 23 липня 2018 20:02

У Греції ув'язнено більше 100 українських моряків: Денісова б'є на сполох

У Греції ув'язнено більше 100 українських моряків: Денісова б'є на сполох
В грецьких тюрмах ув'язнено більше 100 українських моряків. Фото: Misto

У Греції більше сотні українських моряків потрапили до в'язниці через те, що їх змушували переправляти нелегальних мігрантів до Європи.

Українців під примусом сили та загрозою смерті змушують виконувати незаконну роботу. Про це заявила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

"Українці заполонили грецькі тюрми. Наших громадян обманним шляхом запрошують працювати на круїзних лайнерах, яхтах, а натомість під примусом сили та загрозою смерті змушують переправляти через море "нелегалів" до Європи. Саме через це сотні українських моряків були затримані грецькими правоохоронними органами", – написала вона.

Денісова зазначає, що на роботу до злочинних угрупувань потрапляють моряки зі скрутним фінансовим положенням.

"На таку нелегальну роботу злочинні угрупування вербують українців, у яких виникають фінансові труднощі. Морякам обіцяють офіційне працевлаштування, роботу за контрактом. Дуже швидко, буквально через кілька місяців, вони опиняються у грецьких тюрмах… А хтось робить на цьому величезні гроші!", – пояснила омбудсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українського моряка можуть повісити в Ірані

Вона зауважує, що "у тюрмах порушуються права затриманих".

"Перекладачі, що надаються нашим громадянам, не володіють на достатньому рівні українською чи російською мовами. Тобто повноцінно не надається правова допомога, тому що без належного перекладу затримані не можуть надати докази своєї невинуватості, поспілкуватися з адвокатом і дізнатися подробиці справи, в якій вони фігурують", – уточнила омбудсмен.

А грецький суд доволі суворо розглядає справи українських моряків.

"Крім того, судом не враховуються пом'якшувальні обставини, не беруться до уваги свідчення моряків, а умови їх утримання не відповідають мінімальним стандартним правилам поводження з в'язнями. Зокрема, за словами родичів моряків, вони перебувають у жахливих умовах та їм відмовляють у лікуванні" – додала вона.

За інформацією, яка є у Денісової, у тюрмах Греції наразі перебуває 161 українець. З них 112 осіб – за звинуваченням у перевезенні нелегальних мігрантів.

Двох українських моряків Сергія Шваюка та Петра Литвинчука у Греції засудили до 180 років ув'язнення за перевезення нелегальних мігрантів. Мати моряка Литвинчука каже, що перевозити мігрантів моряків змусили працедавці, українці їхали працювати помічниками капітана на прогулянковій яхті.

Зараз ви читаєте новину «У Греції ув'язнено більше 100 українських моряків: Денісова б'є на сполох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути