Ексклюзиви
четвер, 29 січня 2009 10:15

У Франції розпочинається масштабний страйк

У четвер у Франції відбудеться найбільший страйк працівників громадського транспорту, через що рух в 77 містах країни буде вкрай ускладнено. До акції можуть приєднатися працівники інших галузей.

Страйкувати 29 січня мають намір водії потягів, автобусів, аеропортів. У Парижі буде порушено рух в метро, а приміські електропоїзди будуть ходити з дуже великими затримками. У паризькому аеропорту Орлі скасують 30% рейсів, а в аеропорту Шарля де Голля - 10%.

Ймовірно, до акції приєднаються також співробітники шкіл, коледжів, ліцеїв, лікарень, поштових відділень і телерадіокомпаній.

Страйкувати закликали найбільші національні профспілки, серед яких Французька демократична конфедерація праці, Робоча сила, Французька федерація християнських трудящих і найбільша федерація працівників освіти.

В умовах, коли економіка країни вперше за 16 років входить у стадію рецесії, французи вимагають від влади і роботодавців зберегти робочі місця, заробітну плату, забезпечити зростання купівельної спроможності, соціальну захищеність і підтримати сектор громадського обслуговування. Організатори акції протесту також чекають більш соціально орієнтованих заходів з боротьби з економічною кризою.

Зі слів голови профспілки CGT Бернара Тібо, мобілізація буде дуже значною. Згідно з опитуваннями, її підтримують 69% французів, а 75% людей вважають її обґрунтованою. Про масштаби події говорить хоча б те, що президент Ніколя Саркозі скасував африканське турне, щоб залишитися у Франції.

Водночас прем"єр-міністр країни Франсуа Фійон зазначив, що роль уряду - не йти на поступки, а тримати курс на реформи, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «У Франції розпочинається масштабний страйк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути