четвер, 14 лютого 2008 09:18

У Єгипті виявлені найдавніші сліди сільського господарства

Усього в декількох сантиметрах від поверхні родючого оазису в 80 кілометрах від Каїра вчені виявили рештки одомашнених тварин, інструменти для риболовлі, полювання та зерна, датовані 5200 роками до н.е.

Але крім цього вчені виявили зв"язок знахідок з Месопотамією, що вважається місцем зародження господарської діяльності. Там це відбулося близько 8600 років до н.е.

Антропологи та історики з Університету Гронінгена в Голландії та Університету Каліфорнії (США) вважають, що їхні знахідки дозволять змістити дату виникнення сільського господарства в Єгипті ще ближче до межиріччя. Ще в 1920 році Гертруда Томпсон датувала знайдені зерна тим же 5200 роком до н.е., але нещодавні знахідки куди більш масштабні - це рештки свиней і овець, зерно й навіть насіння квітів. Це дозволяє вченим вважати, що сільське господарство досягло певного рівня розвитку на той час.

Як пояснили дослідники, відсутність більш давніх доказів викликана зміною русла Ніла, що грає ключову роль у житті давніх, так, мабуть, і сучасних єгиптян, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті виявлені найдавніші сліди сільського господарства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути