Ексклюзиви
вівторок, 22 січня 2008 12:30

У Єгипті чоловік розвівся з дружиною по SMS

 Мусульманські богослови і судова влада у Єгипті розглядають незвичайну справу про розлучення, рішення по якому може стати серйозним прецедентом.

Як повідомляють арабські ЗМІ, до суду звернулася мешканка Каїра Ікбаль Абу Насер, чоловік якої, знаходячись у відрядженні, направив їй три повідомлення SMS, в яких повідомив про розірвання шлюбу. Жінка просить суд і авторитетних релігійних діячів розібратися, чи є таке розлучення законним, і чи стала вона дійсно розведеною жінкою з погляду релігії.

Один з найбільш поширених видів розірвання шлюбу  в ісламі дозволяє чоловікові розвестися миттєво, без пояснення причини. Для цього йому необхідно лише вимовити тричі формулу розлучення (талак). Проте при такому розлученні жінка не тільки зберігає за собою все дароване чоловіком майно, а  й отримує право на утримання доти, поки не зможе обзавестися новою сім"єю. У випадку, якщо жінка буде визнана ініціатором розлучення, то вона може позбутися права на майно.

І хоча чоловік вже просить Ікбаль повернутися, вона не поспішає з рішенням. Глибоко віруюча жінка порадилася з улемами, які вважають, що шлюб з погляду релігії вже розірваний, тому повертатися до колишнього чоловіка не можна. Проте суд ще не виніс свій вердикт. У разі, якщо він визнає розлучення недійсним, жінка ризикує навіть позбутися батьківських прав на єдиного сина, оскільки сама відмовилася повернутися до чоловіка. "Ці SMS перетворили моє життя на пекло", - говорить Ікбаль.

На думку юристів і правозахисників, розлучення по SMS може спростити і без того нескладну процедуру розірвання шлюбу в Єгипті, що негативно позначиться на правах жінок і дітей. Згідно з офіційною статистикою, в Єгипті кожні шість хвилин фіксується розірвання шлюбу. При цьому 90% безпритульних дітей залишаються на вулиці після розлучення батьків.

Примітно, що немає єдності з приводу розлучень за допомогою SMS і в ісламському світі. Релігійна влада Катару і Об"єднаних Арабських Еміратів вже давали згоду на розірвання шлюбу у такий спосіб. Проте в Малайзії, навпаки, навіть спроба розірвати шлюб за допомогою SMS може обернутися серйозним покаранням, повідомляє "Подробости".

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті чоловік розвівся з дружиною по SMS». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути