Ексклюзиви
вівторок, 01 липня 2008 15:16

У червні інфляція в єврозоні склала 4%

Європейська статистична служба 1 липня повідомила, що в минулому місяці середній рівень інфляції в єврозоні досяг 4%. Це найвищий показник з часу введення єдиної європейської валюти в 1999 році. За оцінкою ЄЦБ, досягти довгострокової стабільності цін можна, утримуючи інфляцію на рівні не вище 2%. Сьогодні ж фактична інфляція перевищує допустиму в два рази, повідомляє Deutsche Welle.

ЄЦБ може підняти процентну ставку з 4 до 4,25%. Глава банку Жан-Клод Тріше подав сигнал про можливе підвищення ще на минулому засіданні ради ЄЦБ на початку червня. Оскільки подорожчання кредитів, як правило, гальмує економічне зростання, плани ЄЦБ викликали незадоволення в Берліні.

"Європейському центробанку не слід забувати, які наслідки його рішення можуть мати для економіки, - заявив в зв"язку з цим агентству Reuters міністр фінансів Німеччини соціал-демократ Пєєр Штайнбрюк. - Подібна процентна політика може сприяти утриманню інфляції, проте вона може мати та інші, негативні наслідки".

Ці побоювання не розділяє міністр економіки Міхаель Глос: "Той, хто вважає, що ігноруючи інфляцію, можна врятувати кон"юнктуру, не врахував уроків з нафтової кризи 1970-х років, - заявив він газеті Handelsblatt.- Політикам немає чого втручатися в роботу ЄЦБ", передає NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «У червні інфляція в єврозоні склала 4%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути