пʼятниця, 14 листопада 2008 13:52

У Берліні школярі розгромили антифашистську виставку

В четвер, 13 листопада, у Берліні близько 1000 школярів і активістів політичних організацій лівого крила розгромили організовану Університетом Гумбольта антифашистську виставку "Віддані і продані", що розповідає про репресії єврейських підприємців в гітлерівській Німеччині. Як розповів виданню The Jerusalem Post президент університету Крістоф Маркшис (ChristophMarkschies), дії вандалів мали виражену антисемітську спрямованість. За словами директора, один з погромників викрикнув фразу "Проклятий Ізраїль!"

Директор відзначив, що нальотчики вибрали своєю метою Університет Гумбольта через його давні і тісні зв"язки з Ізраїлем. Маркшис також сказав, що за нападом можуть стояти активісти так званого "Чорного блоку", організації, що пропагує антисемітизм і антисіонізм під виглядом антифашизму. Він підкреслив, що в 30-х роках єврейські погроми починалися так само.

Того ж дня в Берліні проходила мирна демонстрація школярів, що вимагають поліпшення якості освіти. За словами Лі Хайльшера (LeeHielscher), представника організаторів демонстрації, проводиться опитування очевидців погрому, і поки рано судити про те, були це учасники демонстрації, чи ні. Також він відзначив, що фраза "Проклятий Ізраїль!" не є проявом антисемітизму, а всього лише "підкреслює деякі проблеми держави Ізраїль". (Прийняте ООН "робоче визначення" антисемітизму включає заперечення права держави Ізраїль на існування).

Ніклас Вухенауєр (NiklasWuchenauer), представник організації "Зруйнуємо перешкоди в освіті", що брала участь в демонстрації, також відзначив, що нібито вимовлена погромником фраза не є проявом антисемітизму, а несе сенс "Створення в 1947 році єврейської національної держави було не кращим рішенням ООН".

Вухенауєр пояснив, що антисемітизм не дуже поширений в середовищі школярів, так що погром в університеті був проведений звичайними школярами, а не "антифашистською групою".

Представник єврейської общини Берліна Мая Цеден (Maya Zehden) поділилася думкою, що розгром виставки учасниками мирної демонстрації є виразом "збоченого політичного бачення". За її словами, важливо розуміти, що в безладах брала участь лише мала частина школярів, інші продовжували демонстрацію мирно.

"Демонстранти чудово справилися з доказом своєї точки зору. Якщо школярі можуть бути настільки неосвічені, систему освіти необхідно реформувати", - так прокоментувала ситуацію Белінда Купер (BelindaCooper), колишня викладачка Університету Гумбольта.

Зараз ви читаєте новину «У Берліні школярі розгромили антифашистську виставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути