вівторок, 15 січня 2008 19:58

У Бельгії почалися переговори про нову реформу федеральної держави

Політичні партії Бельгії почали переговори про нову реформу федеральної держави, яка може дати більше повноважень трьом складовим його суб"єктам (Фландрії, Валлонії, Брюсселю) в збиток федеральному центру. Реформа покликана вивести країну із затяжної кризи.

Перше засідання спеціальної робочої групи відкрив у вівторок лідер християнських демократів Фландрії Верб Летерм, чия партія набрала більше всіх голосів на парламентських виборах 10 червня минулого року.

Відомий як прихильник ширшої, на межі незалежності, автономії Фландрії, Верб Летерм спробував заспокоїти франкофонів, що становлять близько 40% населення Бельгії і тих, хто ратує за збереження федерального центру. Він запевнив, що прагне знайти компроміс, який "отримав би підтримку більшості в кожному з двох основних мовних співтовариств країни".

Реформа, за його словами, дозволила б Бельгії справитися з викликами глобалізації, старінням населення і глобальною зміною клімату.

Робоча група, яку очолив І.Летерм, названа "Восьминіг", тому що складається з 20 представників восьми основних політичних партій Бельгії за винятком крайніх правих.

Вона повинна представити перші результати до 23 березня. Це останній термін знаходження у влади тимчасового уряду Гі Верхофстадта. Постійний уряд виходячи з підсумків торішніх червневих виборів сформує Верб Летерм.

Він вже намагався зробити це за дорученням короля Альберта П в перебігу шести останніх місяців року, проте розбіжності між фламандськими і франкофонськими партіями з питання про державну реформу не дозволили зістикувати їхні програми. Король попросив колишнього прем"єра Гі Верхофстадта очолити тимчасовий уряд, поки робоча група шукає компроміс по реформі, повідомляє ІНТЕРФАКС.

Зараз ви читаєте новину «У Бельгії почалися переговори про нову реформу федеральної держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути