Ексклюзиви
понеділок, 03 грудня 2007 16:17

У Бельгії після шести місяців безплідних переговорів сформують "надзвичайний уряд"

Прем"єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт, ймовірно залишиться на своєму посту і очолить "надзвичайний уряд", передає агентство AFP.

Це пов"язано з тим, що главі партії фламандських християнських демократів Іву Летерму, яка перемогла на червневих парламентських виборах, так і не вдалося за весь час сформувати новий кабінет.

Після шести місяців безплідних переговорів про створення коаліційного уряду в суботу, 1 грудня, Ів Летерм подав у відставку з поста прем"єра, яка була прийнята. Весь час, поки йшли консультації, "поточними справами" продовжував займатися колишній уряд фламандських лібералів під керівництвом Верхофстадта.

В понеділок, 3 грудня, Гі Верхофстадт мав зустрітися з королем Бельгії Альбером II, який за повідомленням ряду бельгійських ЗМІ, має намір просити Верхофстадта продовжити виконувати обов"язки прем"єра і надати його уряду ширші повноваження.

Нагадаємо, що Іву Летерму так і не вдалося створити так звану "синьо-оранжеву" коаліцію з представників правоцентристських фламандських і валлонських партій.

Каменем спотикання є вимога фламандців надати економічно розвиненішій Фландрії, де говорять на нідерландській мові, більшої економічної і адміністративної самостійності та поступово перейти від федерального до конфедеративного устрою країни.

Ряд радикально налаштованих фламандських політиків, вважають, що Фландрія, годує з своєї кишені відсталішу Валлонію, де проживають переважно франкофони. З свого боку, валлонські депутати побоюються, що перерозподіл бюджетних коштів приведе до зменшення соціальних виплат, а зрештою спричинить за собою розпад держави.

Ситуація ускладнюється виступами правих фламандських партій, таких як "Фламандський інтерес", які вимагають проведення референдуму про формальне відділення Фландрії від Бельгії, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Бельгії після шести місяців безплідних переговорів сформують "надзвичайний уряд"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути