Ексклюзиви
неділя, 22 липня 2007 10:18

У Бабиному Яру вшанували пам"ять Олени Теліги

21 липня, 101 рік тому народилася українська поетеса Олена Теліга. У день її народження представники патріотичних організацій та шанувальники поетеси творчості зібралися у Бабиному Яру в Києві.

Саме тут фашисти розстріляли 36-річну жінку. Місце її могили досі не відоме, так само як і багатьох інших, розстріляних у Бабиному Яру. А єдиний в Україні музей Теліги працює в розташованій неподалік школі і існує лише завдяки ентузіазму вчительки та учнів.

Теліга народилася в Підмосков`ї у 1906 році в родині вченого Івана Шовгенова. Потім родина переїхала в Україну, потім до Чехословаччини. Великий вплив на Олену мав її чоловік - кубанський козак, вояк армії Петлюри Михайло Теліга.

Подружжя повернулася в Україну восени 1941-го. Олена і Михайло розуміли, як ризикують. Підготовка газети та безкомпромісна позиція по відношенню до гітлерівців не залишили їм шансу. У лютому 1942-го представників українського підпілля, серед яких було подружжя Теліг, розстріляли у Бабиному Яру.

10 років тому київська вчителька української літератури Ліна Єрмолаєва усвідомила - вона не може розповісти учням ні про цю поетесу, а ні про інших представників празької школи в літературі. Вчителька вирішила самотужки виправити цю ситуацію. Її учні також перейнялися ідеєю створити шкільний музей.

Фото з сімейного архіву, документи, відгуки вдячних відвідувачів. Щороку їх все більше приходить до музею. Утім і через 10 років маленька кімната у школі залишається єдиним в Україні музеєм видатної жінки, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У Бабиному Яру вшанували пам"ять Олени Теліги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути