Ексклюзиви
вівторок, 03 липня 2007 19:00

Турецькі богослови сперечаються, чи дозволяє Коран мусульманам вживати алкоголь

Зерно сумніву посіяв в них журналіст, художник і фотограф Фікрет Отьям, що простудіював Коран від корки до корки і що знайшов все-таки неоднозначний аят, що стосується алкогольних напоїв.

Отьям читав священну книгу на арабському, тому мав можливість трактувати текст, виходячи з своєї логіки і знання мови. У сурі 16 "Бджоли" в 67 аяті він виявив фразу, в перекладі звучну приблизно так: "І з плодів пальм і лоз ви берете собі напій, що п"янить . Справді, в цьому - знамення для людей розумних!"

Журналіст вважає, що цей аят говорить про фактичну дозволеність вживання вина. Проте фахівці богословських факультетів турецьких вузів стали на захист багатовікових основ ісламської віри і заявили, що Отьям просто неправильно розставив акценти і не зрозумів сенс проповіді Пророка Мухаммеда.

Член правління богословського факультету університету "Мармара" Садреттін Гюмюш повідомив, що в "67 аяті цієї сури йдеться про вибір для людини отримати з плодів пальми і лози вино або абсолютно інший напій". Тобто, фактично, це своєрідна перевірка на правовірність людини і його совість. "Адже в інших сурах Корану, - відзначив Гюмюш, - вживання алкогольних напоїв категорично забороняється".

У сурі 5 "Трапеза" мовиться: "(90). Ви, які увірували! Вино, майсир, жертовники, стріли - мерзота з діяння сатани. Стороніться ж цього, - можливо, ви виявитеся щасливими! (91). Сатана бажає посіяти серед вас ворожнечу і ненависть вином і майсиром і відхилити вас від поминання аллаха і молитви. Чи утримаєтеся ви?"

Таким чином, по суті, пояснюється сенс 67 аятасури "Бджоли". Один з членів ради муфтіїв Стамбулу відмітив, що в аяті взагалі не йдеться про алкоголь. "У нім повідомляється, що з плодів можна вичавлювати сік, і ні про яке пияцтво мови не йде. Таке трактування гріховне і відводить людину від віри", - відзначив він.

З метою внести ясність до спірного питання, фахівці звернулися до варіанту тексту Корану, прийнятого як основного Управлінням у справах релігії Туреччини. "З фініків або винограду ви здатні отримати як вино, так і використовувати праведну можливість. І в цьому, звичайно, повчання народу мислячому", - йдеться в перекладі 67 аята, прийнятому УСР.

Проблема Корану, відома кожному дослідникові, в тому, що його текст може мати велику кількість трактувань - арабська мова оригіналу формально допускає подібні розбіжності думок перекладачів. На думку фахівців, будь-яке спірне трактування повинне бути підтверджене по всьому тексту Корану, а також вивчене з погляду історичних аспектів і дійсності, в якій жив Мухаммед, його прихильники і послідовники, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Турецькі богослови сперечаються, чи дозволяє Коран мусульманам вживати алкоголь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути