Ексклюзиви
середа, 05 грудня 2007 08:56

Третина Москви буде затоплена водою

Третину території Москви може змити з лиця землі. З такою заявою виступив головний архітектор столиці Олександр Кузьмін на засіданні міської ради. Проблема обумовлена географічним розташуванням міста. За словами чиновника, не менше 30% московської території знаходиться в зоні підтоплення. Це 44,8 тис. гектарів, з яких майже 18 тис. забудовано різними спорудами.

"На щастя, більшість потенційно затоплюваних територій знаходяться в зоні природного комплексу. В той же час вирішення проблеми вимагає спеціальних заходів", – відзначив Кузьмін.

Які саме заходи повинні прийматися, головний архітектор міста поки не уточнив, проте пообіцяв, що в ході реалізації генерального плану розвитку столиці до 2011 року загальне число потенційно підтоплюваних територій в Москві повинно скоротитися до 39 тис. гектарів. Разом із тим Кузьмін відзначив, що повністю виключити потенційно підтоплювані території не вдасться, оскільки їх обумовлює географічне положення міста.

Причинами підтоплення, як відзначають експерти, зазвичай стає підвищення рівня води в річках при спорудженні водосховищ і дамб, затоплення русел річок або втрачання води з водогінної і каналізаційної мереж.

При підтопленні заболочується і засолюється ґрунт, погіршується санітарний стан місцевості, руйнуються будівлі і дороги. Крім того, підтоплення може призвести до обвалів ґрунту, як це вже траплялося в Москві в результаті прориву водопроводу.

Що ж до загрози підтоплення, викликаної не проривом водопроводу, а підвищенням загального рівня ґрунтових вод, то вона завжди була більше притаманна Північній столиці. Але, судячи з усього, найближчими роками проявить себе і в Москві, передає РІА "Новини".

 

Зараз ви читаєте новину «Третина Москви буде затоплена водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути