Ексклюзиви
понеділок, 17 січня 2022 11:11

Без алкоголю і зайвого азарту: як безпечно купатися на Водохреще

Без алкоголю і зайвого азарту: як безпечно купатися на Водохреще
У Водохреще не варто довго перебувати у воді Фото: Zaxid.net

Щороку 19 січня православні віряни відзначають давнє церковне свято - Водохреще.

Згідно з історією в цей день хрестився Ісус у річці Йордан. Головною традицією Богоявлення є охрещення водойм і пірнання в них. Вважається, що Йорданська вода лікує тілесні й духовні хвороби.

Gazeta.ua зібрала п'ять порад, які допоможуть безпечно пірнати на Водохреще.

1. Безпосередньо перед тим, як заходити у воду, можна пройтися або зробити кілька нескладних вправ. Це дозволено робити навіть в одязі. Підготувати організм допомагають і дихальні вправи. Однак підійде і кілька глибоких вдихів і видихів.

2. Заходити в холодну воду потрібно поступово. Занадто швидке занурення може спровокувати підвищення тиску. Якщо купання відбувається в ополонці, то в жодному разі не можна в неї стрибати. Особливо головою вперед. Новачкам не варто перебувати у воді понад 10 с.

3. В ополонці не треба плавати, а досягти лише певної глибини. Також не потрібно занурюватися в зимову воду з головою. Це може спричинити спазми судин головного мозку. Щоб напевне цього уникнути, можна взяти шапочку для купання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алергія, інфаркт і холодовий шок - експерт розповів про небезпеки від купання на Водохреще

4. Одразу після купання потрібно розтерти тіло цупким рушником і швидко вдягнутися. Також можна поприсідати, зробити махи руками або пробігтися до приміщення, у якому людина надалі перебуватиме. Варто випити склянку гарячого напою, окрім алкогольного.

5. Найбільше від холодної води потерпають руки й ноги. Тому важливо мати сухе й тепле взуття та рукавиці. Якщо останніх немає, то руки можна гріти, тримаючи їх ззаду на шиї чи животі. Одяг має бути зручним, не обтягувати й бути без ґудзиків, бо їх довго застібати.

Для святкування Йордана на водоймах країни встановили майже 1000 рятувальних постів із засобами порятунку людей на воді. Загалом цього дня чергуватимуть понад 3000 рятувальників і 590 одиниць техніки ДСНС.

Зараз ви читаєте новину «Без алкоголю і зайвого азарту: як безпечно купатися на Водохреще». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути