Ексклюзиви
понеділок, 10 вересня 2007 13:35

Тимошенко поставить "на місце" нафтовиробників

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко пропонує збудувати два нові нафтопереробні заводи для переробки каспійської нафти і вважає це пріоритетним напрямком в розвитку нафтопереробної галузі країни.

Про це Тимошенко заявила у суботу на брифінгу в Херсоні.

"Є два напрямки в нафтопереробці. По-перше, ми маємо провести потужний, відкритий тендер, в якому мають взяти участь всі, хто готовий на основі каспійської нафти збудувати два потужні нафтопереробні заводи з глибиною переробки нафти більше 90%", - сказала Тимошенко.

За її словами, "ми готові виділити землю не тільки для будівництва заводів, а й мережу земельних ділянок по всій країні, щоб можна було збудувати заправні станції, які створять конкуренцію за якістю, оскільки якість нафтопродуктів сьогодні просто жахлива, а й цінову конкуренцію". Як вважає Тимошенко, "компанії в Україні діють в суперечності зі світовим ринком: коли ціни на нафтопродукти в світі падають, у нас вони чомусь зростають".

Другим напрямком Тимошенко назвала "використання двох мільйонів гектарів плодоносних земель в Україні для повного забезпечення країни біопаливом, яке сьогодні цілком конкурентне за ціною з нафтопродуктами і незрівнянно екологічно чистіше".

Також Тимошенко планує поставити жорсткі вимоги перед власниками нафтопереробних заводів в Україні, зокрема, збільшити кількість і підвищити якість вироблюваних нафтопродуктів.

В Україні працюють шість нафтопереробних заводів, загальною потужністю переробки 51,11 млн. тонн нафти за рік. Три НПЗ, включаючи Одеський НПЗ ("ЛУКОЙЛ"), Лисичанський (ТНК-ВР) і Кременчуцький ("Татнефть"), за даними Антимонопольного комітету України, контролюють 66% українського ринку бензинів і 51% ринку дизельного палива.

На сьогодні два НПЗ - Херсонський та Одеський знаходяться на реконструкції, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко поставить "на місце" нафтовиробників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути