Ексклюзиви
середа, 17 жовтня 2007 09:23

Таємні каземати НКВС виявили на території Київської фортеці

Таємні каземати НКВС виявили на території Київської фортеці
На території Васильківського укріплення в Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця" в між бульваром Лесі Українки, вулиці Чигоріна і Щорса на глибині 4-6 метрів виявлені каземати, в`язниця і тунелі, а також кріпосні стіни, повідомляє "Главред".

За версією директора музею "Київська фортеця" В"ячеслава Кулініча, там знаходилася таємна в`язниця НКВС.

Також знайдено унікальне фото, на якому зображена Київська фортеця в первозданному вигляді за секунду до потужного вибуху на одному з військових складів у 1918 році. Фотографові, що пролітав на літаку над вибухом, вдалося увічнити початок пожежі.

За інформацією Кулініча, про існування цієї частини фортеці співробітники музею здогадувалися і раніше, але можливості вивчити фортецю не було, оскільки на території базувалася спортивна рота Міноборони.

"Ми ніяк не могли зрозуміти, чому бійниці башти розташовані так невисоко і гарматами вниз. Це фото дало нам можливість зрозуміти, що частина фортеці була засипана", - розповів директор фортеці.

За його інформацією, приблизна площа цієї частини споруди – 30 га.

"З двох боків цієї ділянки (Щорса, 44) ведеться незаконне будівництво. У сам тунель вдалося потрапити всього один раз, і після цього вхід в тунель заварили забудовники. Зараз на територію виявленої знахідки потрапити ми не можемо. З виявлених знахідок – цистерни, в яких, імовірно в кислоті, знищували останки розстріляних, знайдені також пристосування для перевезення трупів. Крім цієї унікальної знахідки, якщо все відновити повністю, відкопати всю засипану фортецю, то, ймовірно, вся знахідка стане сенсацією світового масштабу – може бути визнана найбільшим пам`ятником фортечної архітектури", - розповів Кулініч "Главреду".

Зараз ви читаєте новину «Таємні каземати НКВС виявили на території Київської фортеці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути