Ексклюзиви
пʼятниця, 22 червня 2007 09:23

Тайванський президент амністували "рисового терориста-філантропа"

Президент Тайваню Чень Шуйбянь амністував так званого "рисового терориста" Ян Жуменя, засудженого до шести років позбавлення волі в кінці 2005 року.

Ян вийшов на свободу в четвер увечері.

Двадцятидев"ятирічний торговець курми Ян Жумень звинувачувався в тому, що протягом двох років він залишив 17 бомб біля урядових будинків. До кожного вибухового пристрою Ян прикріплював мішечок з рисом і лист з вимогою до уряду допомогти сільському господарству.

З 17 вибухових пристроїв спрацювало тільки два, при цьому заряд був настільки малий, що вибухи не призвели до жертв і руйнувань.

Поліція безуспішно розшукувала його протягом 20 місяців. Арешт Яна викликав неоднозначну реакцію в тайванському суспільстві. Симпатію до "рисового терориста" викликала інформація ЗМІ про те, що можливо, Ян сам зрежисирував свій арешт. Повідомлялося, що він попросив свого брата, який доніс на нього в поліцію, перерахувати нагороду в 121 тисячу доларів, обіцяну за допомогу в затриманні небезпечного злочинця, декільком благодійним фондам. Сам Ян вже багато років переводить гроші до фонду допомоги дітям.

Багато громадських діячів закликали владу не відноситися до Яна як до звичайного злочинця, а прийняти до уваги мотиви його вчинків і те, що від його дій ніхто не постраждав. Тайванські селяни зібрали гроші на те, щоб найняти Яну хороших захисників.

Проте, суд вирішив засудити Ян Жуменя до тривалого терміну тюремного ув"язнення, а також штрафу в 23,5 тисячі доларів.

Політичні опоненти тайваньського лідера вже назвали амністію "передвиборним кроком" перед виборами Законодавчого юаня (парламенту) і президента острова в кінці 2007-початку 2008 року. Сам Ян після виходу з в"язниці ще раз звернув увагу на важке становище тайванських селян.

Тайвань дозволив імпорт рису в 2002 році після вступу до Світової організації торгівлі. В результаті його ціна на внутрішньому ринку впала з 1 долара до 25 центів за кілограм. Втрати тайванського сільського господарства від імпорту рису оцінюються в 1,56 мільярда доларів, а місцевим селянам довелося удвічі скоротити посіви рису, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Тайванський президент амністували "рисового терориста-філантропа"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути