Ексклюзиви
пʼятниця, 15 лютого 2008 16:37

Тадж-Махалу повернуть красу за допомогою глиняної маски

Індійські археологи почали реставрацію найвідомішого пам"ятника країни за допомогою нанесення шарів глини на його зовнішнє облицювання.

За допомогою реставрації фахівці хочуть повернути білосніжний блиск мармуру, що набуває жовтуватого відтінку пилових частинок, що осідають на ньому.

Реставраційні роботи були початі в середу і продовжаться протягом п"яти місяців за участю 150 фахівців. Для очищення мармуру глиняна "маска" знаходиться на ньому два-три дні, після чого її змивають дистильованою водою. Попередній раз ця процедура проводилася в 2002 році. Згодом планується перейти до реставрації внутрішнього убрання мавзолею.

Тадж-Махал знаходиться за 200 км. на північ від столиці Індії Делі. Він був побудований в XVII столітті імператором Шах Джаханом з династії Великих Моголів на згадку про його улюблену дружину Мумтаз Махал, яка померла при пологах. Архітектурний шедевр, побудований за 22 роки силами 22 тисяч робітників, щорічно привертає мільйони туристів, повідомляє Reuters.

Зараз ви читаєте новину «Тадж-Махалу повернуть красу за допомогою глиняної маски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути