Ексклюзиви
середа, 28 травня 2008 15:59

Створена перша в світі "карта запахів"

Створена перша в світі "карта запахів"
Учені з ізраїльського інституту Вейцмана створили першу в світі карту запахів, яка визначає місце кожного з них щодо інших подібно до того, як шикуються ноти в музичній гаммі. Результати їх роботи опубліковані в журналі NatureMethods.

Дослідники розраховують, що карта запахів допоможе в майбутньому "оцифровувати" аромати і навіть передавати їх по електронній пошті або за допомогою мобільного телефону.

На відміну від нот, які розподілені за музичною гамою завдяки тому, що кожна з них має строго певну частоту, запахи не зв"язані такими ж строгими співвідношеннями.

Щоб створити "гамму запахів" учені підібрали близько 250 ароматичних речовин. Для кожного з них був створений список з 1,6 тисяч хімічних характеристик. Потім вони скоротили список показників, необхідних для того, щоб точно визначити місце кожного запаху на карті, до 40.

На наступному етапі дослідники перевірили, чи може мозок розпізнавати співвідношення між запахами тим же способом, як він розпізнає музичну гамму. Для цього вони проаналізували численні колишні дослідження, що стосуються реакцій нервової системи на запахи, і встановили, що запахи, що виявилися поряд на їх карті, викликають схожі нервові реакції, повідомляє РІА "Новини".

Зараз ви читаєте новину «Створена перша в світі "карта запахів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути