неділя, 18 травня 2008 12:12

Статус жінки в Україні близький до ситуації в арабських країнах

Домінування чоловіків в Україні наближається до показників в арабських країнах, заявив на засіданні круглого столу в Запоріжжі експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Борода.

За його словами, дискримінація за статевою ознакою в Україні спостерігається практично у всіх сферах. За даними аналізу оголошень про прийом на роботу, 60% вакансій призначено виключно для чоловіків, інші 40% - для представників обох статей. При цьому заробітна плата жінок в середньому нижче, ніж у чоловіків, на 30%.

"За неофіційними даними, 30-40% звернень в міліцію пов"язано з гендерним насильством в сім"ї", - сказав Борода.

За інформацією експерта, дискримінація жінок яскраво виявляється і в політичній сфері. Зокрема, з 450 депутатів Верховної ради України четвертого скликання всього 34 жінки (7,6%).

Борода є одним з авторів концепції проекту закону України "Про захист від дискримінації за статевою ознакою".

Експерт відзначив, що за даний вид дискримінації автори пропонують введення адміністративної і кримінальної відповідальності. При цьому значна роль відводиться міністерству сім"ї, молоді і спорту - воно прийматиме скарги ущемлених в правах жінок.

Як відзначив Максим Борода, збалансоване представництво жінок і чоловіків в органах влади в даний час спостерігається в розвинених країнах світу, зразок в цьому плані - скандинавські країни.

Також організатори круглого столу проінформували про зайнятість українських жінок у сфері бізнесу. Згідно з приведеними даними, тільки 2% представниць прекрасної статі є власницями крупного бізнесу, і близько 20% малих і середніх підприємств підпорядковано жінкам.

При цьому експерти стверджують, що жінки зайняті в секторах економіки з низькою заробітною платою, і мають невеликий доступ до економічних ресурсів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Статус жінки в Україні близький до ситуації в арабських країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути