Ексклюзиви
понеділок, 02 червня 2008 17:55

США обвинувачують у використанні кораблів-в"язниць для терористів

США звинувачуються в створенні спеціальних тюремних кораблів, на яких перебувають підозрювані в тероризмі.

За деякими повідомленнями, для цього використовуються 17 кораблів. Депутати британського парламенту вимагають роз"яснень з приводу причетності до цієї практики їх країни.

Сполучені Штати використовують для арештованих під час контртерористичної операції людей "плавучі в"язниці", повідомляють борці за права людини. Вони стверджують, що влада намагається приховати кількість і місцезнаходження затриманих.

На тлі суперечок, котрі посилюються по обидві сторони Атлантики, про випадки затримання без висунення звинувачень з"явилися дані про кораблі, на яких тримають полонених, а також інформація про інші місця по всьому світу, які використовуються в аналогічних цілях. Вчора від уряду США зажадали надати імена і дані про місцезнаходження всіх затриманих.

Відомості про застосування тюремних кораблів надійшли відразу з декількох джерел, зокрема з американської армії, Ради Європи і пов"язаних з ним парламентських органів, а також від самих в"язнів, повідомляє Guardian.

Згідно з дослідженням, яке цього року повинне бути опубліковано правозахисною організацією Reprieve, з 2006 року, коли президент Джордж Буш оголосив, що з практикою відправки ув"язнених в треті країни покінчено, зафіксовано більше 200 подібних випадків.

Проте нову хвилю неспокою і вимог провести розслідування в США і Великобританії викликав саме прецедент використання кораблів для полонених.

За даними проведеного дослідження Reprieve, з 2001 року США, можливо, переобладнали під "плавучі в"язниці" 17 судів. На борту цих кораблів арештантів нібито допитують, після чого переправляють в інші, часто невідомі, місця.

Серед кораблів, на яких, як вважається, містять в"язнів - "Батаан" і "Пелеліу". Ще 15 кораблів під підозрою: вони, за деякими припущеннями, діяли в районі британського острова Дієго-Гарсія в Індійському океані, на якому розташована британська і американська військові бази.

Особливо співробітників Reprieve турбує діяльність американського корабля "Ешленд", перш за все - в той час, коли він біля берегів Сомалі проводив морські операції із гарантування безпеки і затримання терористів "Аль-Каїди" (це було на початку 2007 року).

Якраз в цей час, кенійськими і ефіопськими силовими структурами Сомалі було викрадено безліч людей. Це була планомірна операція, в ході якої затриманих регулярно допитували якісь люди (як вважається - агенти ФБР і ЦРУ). Нарешті, більше 100 осіб "зникли" у в"язницях, розташованих в Кенії, Сомалі, Ефіопії, Джибуті і Гуантанамо.

У Reprieve вважають, що в цей час полонених могли також допитувати на "Ешленді" і інших кораблях, що заходили в Аденську затоку.

У проведеному дослідженні Reprieve приводиться свідоцтво колишнього в"язня Гуантанамо, який розповів, як його товариша за нещастям тримали на десантному вертольотоносці. "Одного з ув"язнених, з якими я сидів в Гуантанамо, ще з 50 іншим людьми до прибуття в Гуантанамо тримали у відкритому морі на американському кораблі... Він сидів в сусідній камері. Він розповів, що на кораблі було ще близько 50 осіб. Їх всіх тримали в одному з нижніх трюмів. Він розповів, що все було так, як показують по телевізору. Їх піддавали ще більш звірячому побиттю, ніж в Гуантанамо".

Клайв Стаффорд-Сміт, директор Reprieve з юридичних питаннях, говорить: "Вони вирішили за допомогою кораблів спробувати як можна довше приховувати свої неправомірні дії від цікавих очей журналістів і юристів. З часом ми доб"ємося, щоб цим ув"язненим-невидимкам були повернені їх законні права. За власним визнанням уряду США, на сьогоднішній день він тримає в секретних в"язницях без висунення звинувачень як мінімум 26 тис людей. За деякими даними, з 2001 року "через систему" пройшли до 80 тис. Якщо американський уряд хоче продемонструвати прихильність принципам законності і елементарної гуманності, він повинен негайно повідомити, хто ці люди, де вони знаходяться і які слідчі методи до них застосовувалися".

Депутат від консерваторів Ендрю Тірі, який очолює міжпартійну парламентську групу з розслідування випадків "надзвичайної видачі", закликав уряди США і Великобританії розповісти відверто все, що їм відомо про арештантів.

"Мало-помалу правда про "надзвичайну видачу" стає надбанням громадськості. З часом стане відомо і останнє. Для самих же урядів краще проявити щирість зараз, ніж потім. Чим більше буде прозорості, тим легше людям буде повірити в те, що початий президентом Бушем після терактів 11 вересня відхід від норм справедливості і законності поступово повертається назад. Крім того, це дозволить повернути владі довіру помірних мусульманських співтовариств, чия підтримка при спробі приборкати суспільно небезпечних екстремістів украй необхідна".

Представник ліберал-демократів з міжнародних питань Едвард Дейві сказав: "Якщо з"ясується, що адміністрація Буша використовує територію Великобританії для здійснення незаконних державних викрадань, це буде серйозний удар по взаємній довірі США і Великобританії. Міністрам слід ясно дати зрозуміти, що вони не готові підтримувати такого роду незаконну діяльність, будь то прямо або побічно".

Прес-секретар ВМС США, капітан третього рангу Джеффрі Гордон сказав в інтерв"ю Guardian: "На американських кораблях немає приміщення для утримання ув"язнених". Втім, додав він, ніхто не приховує, що деякі особи "протягом декількох днів" перебували на кораблях - як він висловився, в перші дні після затримання. Повідомлення про те, що кораблі ВМС США, що дислокуються у Дієго-Гарсія або поряд з цим островом, використовуються як "плавучі в"язниці", він коментувати відмовився.

Міністерство закордонних справ Великобританії посилає депутатів до заяви Девіда Мілібенда, яку той зробив в лютому минулого року. Він сказав, що, не дивлячись на і звернення, котрі мали місце раніше в зворотному, американські літаки з полоненими двічі приземлялися на Дієго-Гарсія. Мілібенд також сказав, що віддав розпорядження скласти повний список рейсів, на яких, за деякими підозрами, доставляли полонених.

Передбачається, що секретні в"язниці ЦРУ також існують в Таїланді, Афганістані, Польщі і Румунії.

Додатково до цього багато полонених "в надзвичайному порядку видавали" країнам-союзникам США. У таких країнах, як Сирія, Йорданія, Марокко і Єгипет, імовірно, їх поміщали в секретні в"язниці і катували.

Нагадаємо, міністр оборони США Роберт Гейтс США заявив, що Америка не має можливості позбавитися від в"язниці на військовій базі в Гуантанамо.

Про це Гейтс заявив, виступаючи на слуханнях в сенаті. Він зазначив, що Вашингтон хотів би закрити в"язницю, але для цього треба кудись відправити близько 70 ув"язнених, пише InoPressa.

Зараз ви читаєте новину «США обвинувачують у використанні кораблів-в"язниць для терористів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути